10 doe-dingen voor je Italiaanse bucket-list

Wie naar Italië gaat hoeft zich absoluut niet te vervelen. Het land biedt zo veel mogelijkheden dat iedereen de reis of vakantie kan hebben die helemaal bij hem of haar past. Cultuurhappen of juist ontspannen, stedentrips of eropuit in de natuur, genieten van zon en zee of van de bergen? Het kan allemaal. Maar wat zijn nou de dingen die je echt ooit eens moet doen in Italië? De dingen die niet mogen ontbreken op jouw Italiaanse bucketlist? We stelden, met enige moeite want te veel keus, een lijst samen met 10 Italiaanse ‘must-do’s’:

1. De Etna beklimmenItaliaanse bucketlist, de Etna beklimmen, foto van miguel virkkunen flickr

Italië zou je heel oneerbiedig ‘een groot open lucht museum’ kunnen noemen. Je vergeet daardoor bijna dat je er ook de grootste (en actiefste) vulkaan van de Westerse wereld kunt vinden. Sla bij een bezoek aan Sicilië de Etna daarom niet over! De tocht naar de top van de vulkaan is een bijzondere ervaring en eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en de zee. De helling van de Etna doet denken aan maanlandschappen en is gek genoeg niet zo zwart als je zou denken. Tijdens de wintermaanden ligt er vaak sneeuw en kun je er zelfs skiën!

2. Pizza eten in Napel

Itlaiaanse bucketlist, pizza eten in Napels, foto van Scott Hadfield flickrdotcom

Als je een enorme pizza-liefhebber bent, ben je het gewoon aan jezelf verplicht ooit in je leven een pizza te eten in de bakermat ervan: Napels! En Napolitanen nemen hun pizza bloedserieus. Er bestaat zelfs een heuse certificering voor de échte pizza DOC. Alleen pizza’s die op de juiste Napolitaanse manier worden bereidt mogen zo genoemd worden. En vraag niet om ananas of bacon, want de traditionele pizza is de Margherita met mozzarella, tomaat en basilicum.

3. Een kus op de GianicoloBucketlist, toip 10, italie, Gianicolo, foto van Elena Gabrielli flickrdotcom

Rome is simpelweg prachtig en een bezoek aan de hele stad mag niet ontbreken op je bucketlist. Waar je ook kijkt, gaat en staat, je voelt je omringd door de eeuwenoude geschiedenis van de stad en elke hoek die je omslaat, brengt een nieuw verrassing. Stel je nu eens voor dat je al die pracht van bovenaf zou kunnen bekijken met degene die je liefhebt aan je zij. De Gianicolo, de Janiculus, is daarvoor absoluut de meest geschikte plek! Het is een heuvel in de buurt van het Vaticaan, waarvandaan je elk gebouw en monument in Rome kunt zien liggen. Een fantastisch panorama overdag en heel romantisch in de avonduren. De Romeinen weten dat ook: er wordt ’s avonds veel geflaneerd over de ‘terrazza’. Een echte must bij een bezoekje aan Rome!

4. Gezegend worden door PausBucketlist, top 10 Italie, foto van Dennis Jarver flickrdotcom

En als je dan toch in Rome bent, waarom dan niet even langs het St. Pietersplein, vlak onder de Gianicolo, waar de Paus elke woensdag vanuit zijn raam de mensen op het plein zegent. Zelfs als niet-Katholiek is het Vaticaan meer dan de moeite waard met alle kunst en geschiedenis die je er kunt vinden.

5. Koffie drinken op Piazza NavonaBucketlist, top 10 Italie, koffiedrinken, Piazza Navona, foto van Lfiguradelpadre flickrdotcom

Piazza Navona is één van de mooiste pleinen van Rome. Het is een schitterende combinatie van kunst, architectuur en geschiedenis. Waar de oude Romeinen wedstrijden hielden in het stadion dat keizer Domitianus liet bouwen, vind je vandaag de dag rondom de drie prachtige fonteinen allerlei restaurantjes en cafeetjes. Het enige wat je niet moet doen is met je geliefde hand in hand tegen de klok in om de Vierstromenfontein van Bernini heen lopen: dat zou voor het eind van het jaar het einde van jullie relatie betekenen!

6. De echte David bekijkenDavid van Micheleanglo, Galleria dell'Academia, Florence. foto van Marco Crupi

Italië bezoeken en niet één van ’s werelds meest beroemde kunstwerken bekijken? Dat kan natuurlijk niet! Je moet Michelangelo’s David eens in je leven ‘in levende lijve’ hebben gezien. En dan bedoelen we niet het exemplaar dat je op de Piazza della Signoria in Florence kunt bekijken. Maar de echte, verderop in de Galleria dell’Accademia. Het beeld is indrukwekkend en adembenemend mooi.
Naast de David zijn er in de Galleria ook een aantal onafgemaakte beelden van Micheleanglo te zien, waardoor je een goed idee krijgt van de manier waarop hij werkte. Je begrijpt al kijkend precies wat Michelangelo bedoelde toen hij zei dat zijn standbeelden al verborgen zaten in het marmer en zijn enige taak was om de overtollige steen rondom hen weg te hakken.

7. Winkelen in MilaanItaliaanse bucketlist top 10, Via della Spiga Milaan Foto bij Satchmoblue flickrdotcom

Italië staat synoniem voor mode. En Milaan is ’s lands eigenste stijl-hoofdstad. Met een schat aan de meeste luxe kledingwinkels en boetieks. Als je van luxe en mooie kleding en winkelen houdt, is Milaan dus de plek om los te gaan. Op eigen risico dan wel, want de kans is groot dat je aan het eind van een dagje shoppen wel allerlei tassen met mooie dingen mee naar huis neemt, maar een zo goed als lege bankrekening overhoudt. Dé plekken om te shoppen? Ongetwijfeld Via della Spiga en Via Montenapoleone. Daar vind je de beste winkels van Milaan.

8. Een tochtje in een gondelItlaiaanse bucketlist top 10, gondelvaart door Venetie, ditisitalie.nl, Foto van Sara johansson

Het is natuurlijk weinig verrassend en misschien wat afgezaagd. Heel toeristisch. Maar tegelijkertijd ook romantisch en betoverend. Eigenlijk zou idereen het een keertje gedaan moeten hebben: een tochtje in een gondel over de kanalen van Venetië. De manier om de stad op haar mooist te zien.  Er hangt wel een prijskaartje aan de rit en onderhandelen over een lagere prijs heeft niet veel zin omdat veel gondeliers de vaart dan gewoon wat korter laten duren. Maar goed, welke bijzondere dingen zijn niet duur tegenwoordig? Je glijdt per slot van rekening niet elke dag over de Venetiaanse kanalen. Mocht je de tocht maken met de liefde van je leven, vergeet hem/haar dan niet te te zoenen als jullie onder de Brug der Zuchten doorvaren; het zou jullie liefde eeuwig laten duren.

9. Skiën in CortinaItaliaanse bucketlist, skien in Cortina d'Ampezzo, foto van Klaus M (klachi6) flickrdotcom

Nog zo’n cliché: wie aan Italië denkt, denkt aan zon en warmte. Maar vooral in Noord-Italië zijn er heel wat bergketens die perfect zijn voor wintersportvakanties vol skiplezier. Als je gaat skiën, moet je zeker eens naar Cortina D’Ampezzo gaan, een juweeltje in de Italiaanse bergen met 120 kilometer pistes voor de beginnende maar ook vergevorderde skiër. Het is een chique en mondiane dorpje dat net als Gstaad en Aspen één van de meest bekende jetset-wintersportoorden in de wereld  is. En hoewel je daardoor anders zou verwachten, vallen de prijzen voor het dagelijke skileven heel erg mee!

10. Een briefje schrijven aan JuliaItaliaanse bucketlist, het balkon van Romeo en Julia in Verona, ditisitalie.nl, foto van Tom Mendalka flickrdotcom

Last, but not least is Verona. Natuurlijk ontkom je niet aan het bijwonen van een opera in de Arena. Maar wat dacht je van een bezoekje aan het huis van Julia met het beroemde balkon waar zij en Romeo elkaar voor het eerst hun liefde verklaarden?Natuurlijk is het geen waargebeurde geschiedenis. En natuurlijk is het verhaal van de hand van Shakespeare niet puur Italiaans. Maar leuk is het wel. Het standbeeld van Julia kan je trouwens helpen bij het vinden van je geluk door simpelweg haar rechterborst aan te raken. En in plaats van je liefdesbrief te versturen aan je onbeantwoorde liefde, kun je hem achterlaten op Julia’s muur, tussen de vele andere liefdesbriefjes die er hangen.
Dit artikel verscheen eerder op ditisitalie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *