11 typisch Italiaanse gerechten die onbekend zijn in Italië

Lekker, iets Italiaans, daar heb je zin in! Tenminste, je gaat er vanuit dat het ‘typisch Italiaans’ is, want dat heb je zo van huis uit meegekregen. Maar net zoals het niet al goud is wat blinkt, is ook niet alles zo Italiaans als je denkt. Sterker nog, jouw vertrouwde lievelingsgerecht kan in Italië heel anders zijn dan je gewend bent. Of zelfs voor een verbaasde blik van de bediening zorgen, omdat ze er nog nooit van gehoord hebben. Daarom een overzicht van die gerechten die ons aan ‘echt Italiaans eten’ doen denken, maar eenmaal in Italië voor verrassingen kunnen zorgen.

Pizza Hawaï

Het is een klassieker die op bijna geen enkel pizzamenu ontbreekt: de pizza met stukjes ham en blokjes ananas. Toch? Eh, nee. Want hoe populair de pizza buiten Italië ook mag zijn, zo moeilijk is hij te vinden in het land van de pizza zelf. Waarom deze pizza niet en de pizza met frietjes en knakworst wel voet aan de grond heeft gekregen bij de anders zo conservatieve pizzabakkers? Daar kunnen we alleen maar naar gissen.

Pizza Pepperoni

“Waarom is er geen pittige salami te vinden op mijn pizza pepperoni, maar krijg ik deze vegetarische pizza zonder vlees? Salami is toch heel italiaans?” Klopt, maar je pizza met hete salami heet ‘pizza alla diavola’ of ‘pizza con salame piccante’. Pizza ai Peperoni (let op: slechts 1 ‘p’!) is een pizza met gegrilde paprika’s erop. Ook heel erg lekker, maar een teleurstelling als je je net zo verheugde op pikante salami.Typisch Italiaanse gerechten

Spaghetti alla Bolognese

De Italiaanse serveerster zal je waarschijnlijk niet begrijpen als je om Spaghetti alla Bolognese vraagt. Het gerecht zoals wij het kennen, is waarschijnlijk een buitenlandse variant op het Bolognese ‘tagliatelle al ragù’. Alleen zijn de tagliatelle vervangen door spaghetti. En is de ragù, de vleessaus, anders dan je gewend bent omdat het gekookt wordt op de Italiaanse manier. En zonder allerlei Italiaanse kruiden of chilipoeder. Als je het zo bekijkt is eigenlijk alleen de pasta en de naam van het gerecht erg Italiaans.

Spaghetti met balletjes gehakt

Als je je erop verheugd hebt om met je Italiaanse lover spaghetti met balletjes te eten zoals Lady en de Vagebond ooit deden, dan ga je van een koude kermis terugkomen. Pasta eet je namelijk niet met balletjes. Je kookt de gehaktballetjes hoogstens mee in de saus, want natuurlijk kennen ze in Italië heus wel ‘polpette’. Maar je eet ze niet tegelijk met de pasta en saus. Nooit.

Spaghetti alla Carbonara

Okay. Spaghetti alla Bolognese en Spaghetti met balletjes gehakt, daar kunnen de Italianen nog wel om glimlachen. Maar de manier waarop Spaghetti alla Carbonara buiten de landsgrenzen wordt klaargemaakt is voor velen als vloeken in de kerk. Mascarpone? Creme fraiche? Room? Een gebakken ei om het geheel af te maken? Hoe verzinnen ze het! Carbonara maak je met spek en losgeklopte eieren waar je wat geraspte parmezaanse of schapenkaas door heen roert. Meer niet!

Knoflookbrood

Bij knoflookbrood denk je meteen aan Italië. Maar het is voor veel Italianen een mysterie waarom het knoflookbrood zoals we dat in Nederland kennen als Italiaans beschouwd wordt. Het stokbrood dat ervoor gebruikt wordt is van Franse origine. En als je al knoflook op brood gebruikt, dan wrijf je een teentje knoflook over een Toscaanse bruschetta. Je verstopt de knoflook niet in het deeg. En je mengt ook geen geplette knoflook door de boter.typisch Italiaanse gerechten

Italiaanse sladressing

In Italië gebruiken ze olie, azijn en eventueel wat citroensap om sla aan te maken. Dat is alles. De dressing die je altijd graag gebruikt om je salade dat Italiaanse tintje te geven zul je dus niet gauw in de Italiaanse supermarkten tegenkomen.

Macaroni met ham en kaas

Macaroni met ham en kaas, eventueel zelfs uit de oven, kan het Italiaanser? Oh ja, dat kan al gauw. De elleboogjes die wij macaroni noemen kennen ze in Italië namelijk niet. Wel maccheroni, maar die lijken in de verste verte niet op de Hollandse macaroni. En ze worden niet gegeten met ham en kaas, maar met ‘ragù’ (zie de uitleg bij Spaghetti alla Bolognese).Typisch Italiaanse gerechten Macaroni met ham en kaas Photo by Mack Male flickr.com

Pasta met ketchup

Dit is pure horror. Pasta, okay, da’s italiaans, maar wel alleen als het op de juiste manier gekookt is in zout water. Ketchup heeft de kleur van tomatensaus en misschien komt er zelfs een tomaat aan te pas bij het maken ervan. Maar dat is dan ook het enige wat je misschien een beetje aan Italiaans eten zou kunnen doen denken. Laten we het er verder maar niet over hebben.

Italiaanse kruiden

Het blijft als zoeken naar een speld in een hooiberg: je speurtocht in de Italiaanse supermarkt naar een zakje of pakje Italiaanse kruiden voor je gehakt. Italianen gebruiken over het algemeen namelijk geen mix van fijngemalen spaanse pepertjes, tijm, rozemarijn, oregano, basilicum, peterselie, knoflook, marjoraan, salie en wat al niet meer gemengd wordt om in Nederland sauzen, soepen en vlees op zijn Italiaans te kruiden. Bij je gehaktmengsel doe je peterselie, bij de aardappeltjes in de oven een takje rozemarijn en in de tomatensaus basilicum. Kan het gemakkelijker?Typisch Italiaanse gerechten die niet oz Itlaiaans zijn, Italiaanse kruiden, basilicum, peterselie, salie, salvia, Myrthe Claus

Italiaanse bollen

Italiaanse bollen zijn een fenomeen dat in Italië geheel onbekend is. En dat is best bijzonder, want elke Italiaanse streek heeft zijn eigen broden en broodjes in allerlei vormen en maten. Toch is de kans dat je slaagt als je op zoek gaat naar dit uit de kluiten gewassen bolletje erg klein. Je zult dus tot thuis moeten wachten om weer zo’n lekker gevulde Italiaanse bol te eten.

 

Dit artikel verscheen eerder op ditisitalie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *