5 december: No B-Day

No B Day Facebook kan meer zijn dan alleen een sociaal netwerk om contact te houden met vrienden en familie. Het kan ook de start zijn van een sociale beweging, zoals de facebook-groep No B(erlusconi) Day bewijst. Op 9 oktober van dit jaar werd het door een aantal bloggers opgericht. Het plan: op 5 december met een betoging Berlusconi verzoeken zijn ontslag in te dienen en hem vragen zich, net als alle andere burgers, in de rechtszaal te verantwoorden voor de zaken waarvan hij wordt beschuldigd. De groep wil niet beschouwd worden als “tegen” Berlusconi, maar ziet de vraag aan de premier om af te treden als een begin, in de hoop op de heropleving van de democratie.

Sociale beweging
Binnen een mum van tijd groeide de groep uit tot een ware sociale beweging, met lokale No B Day-groepen niet alleen in Italie zelf, maar ook in andere landen verspreid over de wereld. Zoals het er nu naar uit ziet,  is het succes  groter dan de initiatiefnemers ooit hadden gedacht. Kijkend naar de hoeveelheid aanmeldingen (zo rond de 350.000) is het oorspronkelijke plan om de betoging op de Piazza del Popolo te laten eindigen gewijzigd en komen de manifestanten aan het eind samen op de Piazza San Giovanni, het grootste plein van Rome dat normaliter alleen gebruikt wordt voor de 1-mei viering en grote manifestaties.

Paars
De manifestatie zal volgens de organisatoren eindigen in een “feest voor families en de ‘gewone mens'” met muziek en toespraken. Nobelprijs-winnaar Dario Fo en Salvatore Borsellino, de broer van de in 1992 vermoorde onderzoeksrechter Paolo Borsellino, hebben toegezegd te komen om samen met onder andere rechters, wetenschappers en artiesten uit te leggen hoe het Berlusconisme onderdelen van de Italiaanse maatschappij vernietigd: justitie, rechten, cultuur, onderzoek. Er wordt een concert verzorgd door Italiaanse artiesten die het verzoek van de No B Day groep onderschrijven. In tegenstelling tot voorgaande manifestaties zullen er geen politici op het podium verschijnen, hoewel veel linkse partijen hun sympathie voor het initiatief hebben uitgesproken. No B Day heeft geen politieke kleur, maar is paars: de kleur die volgens (Italiaanse) traditie staat voor de zelfbeschikking van de burgers. Zoals Sara De Santis, één van de organisatoren, in een interview zegt: “Het is een betoging van burgers voor de Grondwet, de instituties, ter verdediging van de Staatshoofd en de fundamentele rechten….Politici kunnen naast ons staan, maar niet op de voorgrond treden. Ze hebben zich beschikbaar gesteld (om te spreken, red.), en we hebben ze bedankt. Als ze willen komen betogen, zijn ze welkom, zo niet, dan blijven ze gewoon thuis.”

Internet
Het is de eerste keer dat in Italie een protest uit de virtuele sfeer werkelijkheid wordt. En het kon natuurlijk niet anders dan dat internet ook bij de organisatie ervan een grote rol speelt. Op de groepspagina van No B Day staan links naar de lokale No B Day-groepen, die zelf hun activiteiten organiseren, en naar de website van de organisatie zelf en naar blogs en organisaties die meedoen. De manifestatie wordt georganiseerd met geld dat sympathisanten zowel via  de facebook-pagina als via de website kunnen doneren. De betoging is op 5 december ook live te volgen via de website van de organisatie, youdem en pdciTV. De italiaanse televisiestations SkyTG24 en RAInews24 zullen live verslag doen. Het TG-journaal van RAI3  heeft van de RAI geen toestemming gekregen om een live verslag uit te zenden. Een besluit dat zich voegt bij de beschuldigingen van de organisatie dat er bewust geen aandacht wordt geschonken aan No B Day op de nationale televisie.

Amsterdam
Ook in Amsterdam wordt op 5 december een No B Day  georganiseerd. Morgenmiddag zullen zich vanaf 15.oo betogers verzamelen op de Dam en niet op het Leidseplein zoals eerst gepland was. Tijdens de betoging worden handtekeningen verzameld om het verzoek aan Berlusconi kracht bij te zetten. Verwacht wordt dat onder andere het  NOS Journaal, AT5 en NOS radio1 aanwezig zullen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *