De 20 mooiste pleinen van Italië

Tweetalige opvoeding, tweetalig opvoeden, column ditisitalie.nl, mooiste pleinen ijn ItalieBijna elk dorp en elke stad in Italië heeft er eentje: een plein waar het Italiaanse dagelijkse leven zich afspeelt. Dè plek om elkaar te ontmoeten, terwijl kinderen rondrennen en de ouderen zittend op een bankje de laatste nieuwtjes met elkaar bespreken. Maar wat zijn nu de mooiste pleinen van Italië? Wat zijn nu dè  pleinen die je absoluut gezien moet hebben? Onze top 20, reizend van noord naar zuid en van west naar oost.

1 Turijn – Piazza Vittorio Veneto

Piazza Vittorio, zoals de locals het plein noemen, ligt in het historische centrum van de stad aan de rivier de Po. Het is volgens de Turijners het grootste plein van Europa, hoewel niet iedereen het daar zonder meer mee eens is. Sinds de Olympische Spelen van 2006, waarbij een groot deel van het plein voetgangerszone werd, is het plein nog populairder geworden als ontmoetingsplek. Het wordt vaak gebruikt voor belangrijke evenementen zoals het jaarlijkse vuurwerkspektakel ter ere van Johannes de Doper, de schutspatroon van de stad.

2 Vigevano – Piazza Ducale

De ‘salon’ van Vigevano werd in opdracht van de familie Sforza aan het eind van de 15e eeuw aangelegd. Volgens kenners is het een parel uit de Renaissance, waar in de loop der tijd wel veranderingen in zijn aangebracht met onder andere barok-elementen De architectuur van de gebouwen rondom het plein en de bestrating in mozaïek van het plein zelf zorgen ervoor dat je je even in voorbije tijden waant.

3 Milaan – Piazza del DuomoDe mooiste pleinen van Italie Piazza del Duomo Milaan, ditisitliae, photo by Slices of light flickr.com

Dit plein is al meer dan zeven eeuwen het vitale centrum van Milaan. De imposante Duomo, gebouwd in gothische stijl en één van de grootste kathedralen ter wereld, vraagt meteen je aandacht. Zo zeer zelfs dat je bijna het standbeeld voor Vittorio Emanuele II midden op het plein en de prachtige zuilengalerijen van de Palazzo Meridionale en de Palazzo Settentrionale over het hoofd zou zien. En dat is zonde, want bij een bezoekje aan de Piazza del Duomo hoort absoluut een bezoekje aan de beroemde Galleria Vittorio Emanuele II, waar je via de Palazza Settentrionale naar toe kan.

4 Bergamo – Piazza Vecchia

Dit plein werd aangelegd in de 15e eeuw en is nog steeds het middelpunt van de stad. Je vindt hier de Torre Civica, bekend als de ‘Campanone’. Elke avond om 10 uur slaat de klok 100 keer, ooit het teken dat de stadspoorten in de Venetiaanse muren rondom de oude stad gesloten werden. Op het plein kun je ook de Contarini-fontein, het Palazzo della Ragione en het Palazzo Nuovo bewonderen.

5 Verona – Piazza Bra

Het beroemdste bouwwerk aan de Piazza Bra in Verona is zonder meer de Arena. Aan het plein liggen verder prachtige gebouwen zoals de Gran Guardia en de Palazzo Barbieri. En als je moegelopen bent, kun je in het park rondom het standbeeld van Vittorio Emanuele II en de ‘Alpenfontein’ onder de bomen genieten van de schaduw.

6 Padua – Prato della ValleMooiste pleinen in Italie, Padua Prato della Valle

Prato della Valle is een vrij onbekend plein. Geheel onterecht volgens ons, omdat het een heel bijzonder plein is. In het midden van het plein ligt namelijk het Isola Memmia, een ovaalvormige, met gras begroeid eiland omringd door een kanaal. Op beide oevers staan tal van standbeelden. Behalve de Basiliek del Santo liggen er geen bijzondere gebouwen aan het plein, maar alles samen vormt een harmonieus geheel.

7 Venetië – Piazza San Marco

Natuurlijk mag deze niet ontbreken in onze top 20: het San Marco plein, gelegen in het hart van Venetië. Een architectonisch gezien schitterend plein, met het Dogepaleis en de San Marco Kathedraal. Piazza San Marco werd ooit beschouwd als de salon van Europa en de bakermat van cultuur en kunst. Natuurlijk denk je bij Piazza San Marco ook meteen aan duiven en zitten op een terrasje en schrikken van de rekening. En natuurlijk aan het water van de lagune dat het plein bij hoogtij en veel regen regelmatig onder laat lopen. Een bezoek aan Venetië is niet compleet zonder even rond te lopen op de enige Piazza die de stad heeft.

8 Genua – Piazza de Ferrari

Piazza De Ferrari is het centrale plein van Genua, gelegen in het hart van de stad. Van oudsher vind je hier vestigingen van banken en verzekeringsinstellingen. De ‘City’, zoals het plein door de Genuezen wordt genoemd, is dan ook het commerciële, financiële en economische centrum van de stad. Midden op het plein, dat vernoemd is naar hertog Raffaele De Ferrari, ligt de prachtig bronzen fontein die net als de ‘Laterna’, de vuurtoren in de haven, een symbool is voor de stad.

9 Bologna – Piazza Maggiore

Het plein ontstond in de 13e eeuw als een ontmoetingsplaats voor de Bolognezen, een rol die het nog steeds bekleedt. Je vindt er het standbeeld van Neptunus, één van de symbolen van Bologna. Rondom het plein liggen de belangrijkste gebouwen van de middeleeuwse stad met als oudste gebouw de Palazzo del Podestà. Op het plein ligt ook de Sint-Petroniusbasiliek, gewijd aan de beschermheilige van Bologna.

10 Lucca – Piazza dell’ AnfiteatroMooiste pleinen in Italie Lucca Piazza dell'Anfiteatro

Dit ovaalvormige plein werd in de Middeleeuwen gebouwd op de ruïnes van het oude Romeinse amfitheater. De laagstgelegen van de vier poorten die toegang geven tot het plein ligt op dezelfde plek als één van de oorspronkelijke toegangen. In het midden van het plein symboliseert een in een tegel gekerfd kruis het kruispunt van de vier toegangswegen tot het plein.

11 Pisa – Piazza dei Miracoli

Het hele plein, met alle gebouwen die er op te vinden zijn, behoort tot het UNESCO Werelderfgoed. Het is één van de meest bezochte plekken in Italië vanwege de Scheve Toren. Op het plein liggen ook het Doophuis en de Kathedraal. Op de zijmuur van de Kathedraal zijn vreemde strepen op het marmer te zien. Iedere keer dat je ze probeert te tellen, kom je op een ander aantal uit. Deze ‘ontelbare’ krassen worden dan ook de ‘unghiate del diavolo’, de krassen van de duivel, genoemd.

12 Florence – Piazza della Signoria

La Piazza della Signoria dankt zijn naam aan het Palazzo Vecchio, het stadhuis van Florence dat ool wel Palazzo della Signoria wordt genoemd. Behalve de Loggia dei Lanzi, de beeldengalerij die aan het plein ligt, vind je er ook het Tribunale. aast de Loggia dei Lanzi ligt het Uffizi, één van de belangrijkste kunstmusea ter wereld.

13 Siena – Piazza del CampoMooiste pleinen van Italie Siena Piazza del Campo

De Piazza del Campo is een heel bijzonder plein met zijn schelpvorm en het hoogteverschil tussen de ene en de andere kant van het plein. Om de Piazza heen liggen onder andere het Palazzo Comunale, het stadhuis, en de Torre del Mangia. De Fonte Gaia, de fontein op het plein, was de eerste openbare stadsbron. Het plein is vooral beroemd vanwege de historische Palio van Siena die er tweemaal per jaar wordt gereden.

14 Ascoli Piceno – Piazza del Popolo

Piazza del Popolo is een vrij klein plein in renaissancestijl. Het dankt zijn naam aan het Palazzo dei Capitani del Popolo met zijn gekanteelde toren, één van de belangrijkste historische gebouwen. Hoewel je bij regen niet zo gauw zou denken aan het bezoeken van een plein, is het in dit geval absoluut aan te raden. Het plein is namelijk geplaveid met gepolijste travertijn, een kalksteensoort, en krijgt bij regen een sprookjesachtig spiegeleffect.

15 Rome (Vaticaanstad) – Piazza St. Pietro

Waarschijnlijk is het St. Pietersplein, gelegen voor de St. Pietersbasiliek in Vaticaanstad, het beroemdste plein ter wereld. Het plein wordt ‘omarmd’ door 284 Dorische zuilen en 88 pilaren, die in 4 rijen staan opgesteld. Boven op deze colonnade staat 140 beelden van heiligen, 70 links en 70 rechts. Midden op het plein staat een Egyptische obelisk, die in in 37 n.Chr. vanuit Egypte naar Rome werd gebracht door keizer Caligula. Links en rechts van de obelisk zijn twee stenen in de bestrating verwerkt. Als je op één van deze steen staat en naar de zuilengalerij kijkt, lijkt de zuilengalerij niet op vier, maar op slechts één zuil per rij te rusten!

16 Rome – Piazza NavonaBucketlist, top 10 Italie, koffiedrinken, Piazza Navona, foto van Lfiguradelpadre flickrdotcom

De Piazza Navona ligt in één van de oudste buurten van Rome, het Campus Martius, vlakbij het Pantheon. Het plein was in de Romeinse tijd de atletiekbaan die onderdeel uitmaakte van het stadion dat Keizer Domitianus liet bouwen. Na de val van het Romeinse Rijk werden er huizen gebouwd op de oorspronkelijke tribunes, terwijl de atletiekbaan onbebouwd bleef en zo een plein werd. Aan deze ‘parel van de Romeinse barok’ ligt de kerk Sant’Agnese in Agone, terwijl op het plein een drietal fonteinen te vinden zijn: de Fontana dei Quattro Fiumi, de Fontana del Mora en de Neptunusfontein.

17 Sassari – Piazza d’Italia

Dit vierkante plein, ook wel de ‘salon’genoemd, is het belangrijkste plein van Sassari. Het ligt net buiten de stadsmuren van de oude middeleeuwse stad, langs de oude weg die in de Romeinse tijd al de steden Lybissonis Turris (Porto Torres) met Karalis (Cagliari) verbond.
Het plein kreeg zijn huidige stijl rond 1872 met het Palazzo della Provincia in neoklassieke stijl en de Palazzo Giordano in neo-gothische stijl. Midden op het plein staat een monument voor Vittorio Emanuele II.

18 Napels – Piazza del Plebiscito

Dit is één van de mooiste pleinen in Italië en één van de meest majestueuze in Europa. Het onderging grote veranderingen onder Napolein. Aan het plein liggen belangrijke historische gebouwen, zoals de Basiliek van San Francesco di Paola met haar zuilengalerijen die zich links en rechts uitstrekken, het Koninklijk Paleis, het Palazzo Salerno en het Palazzo della Prefettura. Het plein heeft een lichte helling waardoor je, als je geblinddoekt in een rechte lijn zou proberen te lopen, niet op de plek uitkomt waar je denkt naar toe te gaan.

19 Lecce – Piazza del DuomoDe mooiste pleinen van Italie, Lecce, Piazza del Duomo

Dit plein met de Kathedraal van Sana Maria Assunta in de typische Leccese barok stijl is één van de mooiste in Zuid-Italië. De Piazza del Duomo is één van de weinige ‘gesloten pleinen’ in Italië: de enige toegang tot het plein werd in het verleden ’s avonds afgesloten met een poort. Dit is ook de reden waarom de zijgevel van de kathedraal in vergelijking met de facade rijk gedecoreerd is: vanwege de ligging ligt vanaf de toegangspoort niet de voorgevel, maar de zijkant van de kathedraal in het zicht.

20 Palermo – Piazza Pretoria

Dit plein, gelegen in het hart van Palermo, dankt zijn unieke schoonheid aan de prachtige fontein in het midden van het plein. De naakte beelden die de fontein versieren werden echter niet zo gewaardeerd door de nonnen van het klooster van St. Catherina dat op het plein uitkijkt. Aan hen dankt het dan ook zijn bijnaam: ‘la Piazza della Vergogna’ oftewel het Plein van de Schande.

21 Siracusa – Piazza del Duomo

Dit half-ovaalvormige plein ligt op de plek waar in de oudheid de tempel van Athene stond. De overblijfselen van deze tempel, die nu nog in de kerk te zien zijn, werden eerst verbouwd tot een basiliek en later tot een kathedraal. Na een aardbeving in de 17e eeuw werd de kathedraal opgebouwd in barokstijl. Naast de kathedraal ligt het Palazza Senatorio, dat op de ruïnes van een Ionische tempel werd gebouwd. Tegenover de Duomo ligt het Palazzo Beneventano del Bosco en het bisschoppelijk paleis.

Dit zijn volgens ons de 20 (en 1) mooiste pleinen van Italië. Welk plein heeft een onuitwisbare indruk op jou gemaakt en ontbreekt nog in dit overzicht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *