De dagen van de merel

Ik had er niet eerder van gehoord of misschien is het me gewoon nooit opgevallen. Tot vanochtend. Eerst hoorde ik de uitdrukking al op de radio en vlak daarna bij de buren: ‘Siamo nei giorni della merla’. De dagen van de merel, ik had geen idee waar ze het over hadden. Maar tijdens het drinken van een kopje koffie legde buurman het uit.

‘De laatste drie dagen van januari worden de ‘Giorni della merla’ genoemd. En waarom? Ken je de legende van de merel en Januari niet? Er was eens een merel met prachtige witte veren die regelmatig geplaagd werd door de koude en donkere Januari. Januari vond niks leuker dan voor het nest van de merel wachten om hem, zo gauw hij naar buiten kwam om voedsel te zoeken, te bestoken met kou en vorst. Moe van deze constante plagerij besloot de merel een jaar om genoeg voorraad aan te leggen en zo Januari door te komen zonder buiten naar voedsel te moeten zoeken. De laatste dag van de maand, die toen nog maar achtentwintig dagen telde, dacht de merel Januari misleid te hebben en verliet zijn nestje. Hij zong naar hartelust en bespotte de maand. Januari nam hem dat zo kwalijk dat hij Februari drie dagen te leen vroeg en losbarstte met sneeuwstormen, koude wind, vorst en regen.  De merel zocht zijn toevlucht in de schoorsteen van een huis en schuilde daar drie dagen voor het vreselijke weer.  Toen hij na die drie dagen naar buiten kwam, was hij veilig, maar zijn mooie witte verenkleed was zwart geworden van de rook. En sindsdien zijn alle merels zwart en heeft januari 31 dagen.’

‘I giorni della merla’ zijn dus synoniem voor de koudste dagen van het jaar. Hoewel een graadmeter voor de komende lente misschien beter is. Want volgens buurman krijg je een prachtige warme lente als 29, 30 en 31 januari heel koud zijn, terwijl de lente laat aanbreekt als de temperatuur hoog is en er een zonnetje schijnt. En wat voor een lente 2013 dus voor ons in petto heeft? Dat blijft de vraag: gister was het erg koud en zonnig, vandaag grijs en 12° en morgen voorspellen ze hetzelfde beeld. En wat dat precies betekent wist zelfs buurman even niet.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *