De Italiaanse draai aan de Amerikaanse verkiezingen

Gisterochtend verdrongen de Amerikaanse verkiezingen en de overwinning van Barack Obama al het binnenlandse nieuws in de Italiaanse nieuwsedities. En dat is vrij bijzonder in een land waar de media-aandacht voor het binnenlandse nieuws vele, vele malen groter is dan die voor alles wat buiten de landsgrenzen gebeurt. Er werd nog eens uitgebreid ingegaan op het verloop van de gevoerde campagnes, vooruitgeblikt op de toekomst, verslag gedaan van de reacties van het publiek in de VS en een analyse gemaakt van de betekenis van deze uitslag.

Reacties
Natuurlijk kwamen ook de reacties en de felicitaties van de diverse Italiaanse politici aan bod. De Italiaanse president Napolitano noemde de dag van de verkiezingsuitslag een dag van grote hoop en vernieuwing van het vertrouwen in de vrijheid, de vrede en een nieuwe wereldorde. Berlusconi zei er absoluut van overtuigd te zijn dat de vriendschap en de samenwerking tussen beide landen verder zal groeien en zich zal verstevigen. Op de vraag of hij een advies had voor de toekomstige president, zei hij dat hij, aangezien hij ouder is, zeker adviezen heeft en hem deze persoonlijk zal overbrengen. Walter Veltroni van de Democratische Partij stelde dat deze overwinning de hele wereld zal veranderen, de verkiezingsuitslag een gebeurtenis noemend die zich zal weerspiegelen in de geschiedenis van de VS. In zijn bericht aan John McCain drukte hij zijn bewondering uit voor de houding van de verslagen presidentskandidaat, “één van saamhorigheid om samen te werken aan de toekomst van de VS en niet één van verdeeldheid of conflict. Het bewijs van de vitaliteit van de Amerikaanse democratie.”

Gesteggel
Maar in grote tegenstelling tot de Amerikaanse eengezinsheid, vormden aan de andere kant van de grote plas de Amerikaanse verkiezingen een goed aanknopingspunt voor zowel de regering als de oppositie om hun onderlinge verschillen nog eens te tonen. Berlusconi verklaarde dat de Democratische Partij Obama als één van de hunnen beschouwd “met het verschil dat hij heeft gewonnen en zal regeren, terwijl zij verloren hebben en het werk de komende vier jaar maar beter aan ons kunnen overlaten”. Veltroni stelde dat als de Italiaanse regering partij kiest voor Obama, het een groteske vertoning zou zijn (iets waar hij geen ongelijk in heeft, gezien de grote voorkeur die Berlusconi tot vlak voorde verkiezingen had voor de Republikeinen). En in de Senaat riep Anna Finocchiaro van de Democratische Partij Maurizio Gasparri van Berlusconi’s partij ter verantwoording over zijn uitspraak die ochtend dat “met Obama in het Witte Huis Al-Qaeda waarschijnlijk een stuk tevredener is” en eiste dat hij zijn excuses aan de Amerikaanse ambassadeur zou aanbieden. Gasparri reageerde daarop met te zeggen dat zij zich niet als nieuwe woordvoerster van de Amerikaanse president hoeft te gedragen en dat haar toon overdreven en buiten proportie was. Dit alles bleef natuurlijk niet onopgemerkt in de media en de nieuwsedities kregen gister aan het eind van de dag langzaamaan weer het onmiskenbare, Italiaanse tintje met Italiaanse hoofdrolspelers. En vandaag is het alsof het nooit anders is geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *