De “Normale” bestaat 200 jaar

Het is feest in Pisa: op 18 oktober is het precies 200 jaar geleden dat de “Scuola Normale Superiore” naar het Franse evenbeeld in Parijs werd opgericht door Napoleon Bonaparte. De Italiaanse President Napolitano kwam speciaal uit Rome om de ceremonie ter ere van het bestaan, tevens opening van het academisch jaar, bij te wonen.

De grondgedachte van de school is in overeenstemming met de revolutionaire tijdsgeest van de laat 19e eeuw: gelijkheid. Napoleon wilde met de oprichting van de “Normale” een nieuwe Europese intellectuele élite creëren, niet verbonden aan afkomst of economische draagkracht, maar aan persoonlijke kwaliteiten en talent. Tegenwoordig is de school een zeer vooraanstaand opleidingscentrum voor universitaire docenten en toekomstige onderzoekers.

De idee van “gelijkheid” geldt ook vandaag de dag nog: iedereen kan deelnemen aan de zware schriftelijke en mondelinge toelatingsexamens voor de school. Eindexamencijfers en dat wat je tot dat moment hebt gedaan, zijn van geen enkele waarde voor de selectie-commissie. Een originele manier van denken, zeer goed ontwikkelde intellectuele eigenschappen en een uitgebreide kennis wel. Per jaar worden er 60 nieuwe studenten uitgekozen, verdeeld over een humanistische en een natuurwetenschappelijke klas.

Ook de gedachte dat het studeren aan de “Normale” niet afhankelijk is van de financiële mogelijkheden van de student, houdt stand. De “Normalisti” hebben tijdens hun studietijd vrije kost en inwoning en krijgen het collegegeld voor het volgen van hun studie aan de Universiteit van Pisa en een kleine maandbijdrage uitgekeerd door de “Normale” die het op haar beurt ontvangt van de Italiaanse Staat. Daar staat tegenover dat elke student een gemiddeld cijfer van 27 (vergelijkbaar met een 9 volgens het Nederlandse puntensysteem) moet staan en geen cijfer onder de 24 (vergelijkbaar met een 8 ) mag halen tijdens de 5 jaren die de studie in beslag neemt. Aan de “Normale” moeten daarnaast aanvullende lessen en seminars worden gevolgd en elk jaar een thesis worden geschreven en verdedigd om verder te mogen. Het afsluiten van een studie aan de “Normale” staat bijna garant voor het vinden van een baan.

Heel wat illustere Italianen hebben aan de “Normale” gestudeerd. Niet alleen de Nobelprijswinnaars Enrico Fermi (natuurkunde), Carlo Rubbia (natuurkunde) en Giosué Carducci (literatuur) volgden er hun opleiding, maar onder anderen ook de Italiaanse presidenten Ciovanni Gronchi en Carlo Azeglio Ciampi en de politicus Massimo D’Alema rondden er hun opleiding af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *