De ultieme kick: het zebrapad

zebrapadDat het Italiaanse verkeer garant staat voor het betere ‘living on the edge-‘gevoel, bleek wel weer uit het artikel dat laatst op ditisitalie.nl verscheen. Elke dag is het moment dat je in de auto stapt het begin van een nieuw avontuur, waarbij je reflexen en je alertheid zonder veel moeite goed afgetraind blijven.

Maar zelfs aan die adrenaline-kicken kun je wennen. En wat als je de Italiaanse rij-ervaring in een stad dus wat te tam begint te vinden? Dan is er maar één oplossing: laat je auto staan en ga te voet verder! Om je hierop voor te bereiden een schema om je overlevingstechnieken op peil te brengen.

Stap 1: Autovrijzone
Niks is zo spannend als je als voetganger door een Italiaanse stad te bewegen. Bouw de training langzaam op om aan de verkeersomstandigheden te wennen. Begin in de autovrije zones waar je rustig kunt starten met opzij leren springen voor nog niet op volle snelheid rijdende scootertjes en de bestelauto’s van de winkelleveranciers. Gun jezelf de tijd om te wennen aan het onverwachte van hun verschijnen. Leer om niet van schrik stil te blijven staan op het moment dat je lijf juist in actie moet komen. Het lijkt misschien kinderspel, maar een goed geoefend reactievermogen is straks van levensbelang.

Stap 2: Meer verkeer
Op het moment dat je merkt dat je soepel weg kunt springen, is het tijd voor de volgende stap: het wandelen buiten de autovrije zones. Dit lijkt op het wandelen in de autovrij zones wat betreft het verkeer dat van links, recht, voor en achter plots tevoorschijn komt. Alleen  ligt de snelheid van de verkeersdeelnemers die niet te voet zijn, hoger en zijn het er meer. Veel meer. Blijf om je heen kijken, hou je ogen en oren goed open en vergeet niet tegelijkertijd te letten op de ongeregeldheden in het oppervlakte van de stoepen waarover je loopt. Als er een stoep is. Mocht je tussen geparkeerde auto’s/scooters door moeten laveren, kijk dan goed naar links en rechts. Hou ook medevoetgangers in de gaten. Blijf tegelijkertijd alert op de rest van het verkeer.

Stap 3: Het zebrapad
Wanneer je merkt dat je je zonder al te veel moeite door de straten met verkeer kan bewegen en zelfs nog op de schoonheid van de gebouwen om je heen kan letten zonder een kakofonie van getoeter, geschreeuw en beledigingen aan het adres van je moeder te veroorzaken, ben je klaar voor het summum van de adrenaline-kick in het Italiaanse verkeer: het zebrapad.

Zebrapad: beginnersfout
In veel Europese landen staat het zebra-pad, met of zonder verkeerslicht, te boek als hét  gebied waar de voetganger het verkeer regeert. In Italie – het zal je niet verbazen – is die situatie anders. De straat oversteken is overal onveilig, maar op het zebrapad extra gevaarlijk. Maak niet de beginnersfout over te steken zoals je gewend bent, vertrouwende op het idee dat ‘ze hier voor mij moeten stoppen’. Trek geen verongelijkt gezicht en maak geen opmerkingen over het rijgedrag van auto, bus, scooter, taxi of welke andere verkeersdeelnemer dan ook die je bijna van de sokken reed als je op deze manier de overkant bereikt. Het is namelijk een Wonder met de hoofdletter W als het je zonder kleerscheuren of erger gelukt is.

Zebrapad voor gevorderden
Bij het Italiaanse zebrapad, met of zonder voetgangerslicht, heb je alle tot nu toe getrainde zintuigen en geoefende overlevingstechnieken hard nodig. Het is zaak om eerst naar links, vervolgens naar rechts en tot slot nog een keer naar links te kijken. Herhaal dit tot je zeker weet dat in een cirkel van circa 75m om je heen geen verkeer in aantocht is of dat het verkeer echt stilstaat in verband met een voor hen rood stoplicht (en dan nog is het opletten). Verhoog deze veiligheidsafstand naar 150m wanneer het zebrapad zich bevindt op een lange, rechte weg.

Zet vervolgens heldhaftig een voet op de eerste streep van het zebrapad. Kijk nogmaals om je heen om jezelf ervan te overtuigen dat er geen verkeer aankomt of, ondanks rood, toch optrekt. Is dit wel het geval, trek je been dan terug en herhaal de voorbereiding. Is de kust nog steeds veilig, begin dan over te steken, Slenter niet, maar wandel in hetzelfde tempo stevig door en straal zelfvertrouwen uit. Heel veel zelfvertrouwen. Alleen op deze manier weet je zeker dat verkeer dat toch op de één of andere manier verschijnt, je de tijd zal gunnen je hielen te lichten voordat zij vol ongeduld achter je langs op trekken.

De eeuwige ultieme kick
Heb je de overkant bereikt? Voel je je hart kloppen, je bloed ruisen en de adrenaline door je aderen stromen? Gefeliciteerd, je hebt het overleefd. Je mag je nu een volwaardig lid van het Italiaanse verkeer noemen. Maar blijf alert en train continu je reflexen. Want in tegenstelling tot autorijden, blijft het wandelen door Italiaanse steden zorgen voor de ultieme kick op vooral onverwachte momenten!

Deze column verscheen eerder op ditisitalie.nl. De foto is van Stefano Mortellaro

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *