Een flesje olie zal nooit meer hetzelfde zijn…

Wat is er nu idylischer dan olijven te oogsten voor echte “home-made” olijfolie terwijl je vanaf een heuveltop een prachtig uitzicht hebt over het Toscaanse landschap. Niks toch? Met die gedachte begon ik zo’n drie weken geleden vol goede moed en gewapend met een handharkje aan mijn eerste olijfboom. En toen we na zo’n drie kwartier takken rissen de eerste olijven uit het net in de kisten lieten vallen, dacht ik dat nog steeds. Wat maakte die vallende olijven een vrolijk geluid.

Na de zesde boom vervaagde de pracht van het landschap ietwat, klonk het vallen van de olijven me minder als muziek in de oren en begon ik me af te vragen hoeveel bomen we nog te gaan hadden. Kortom, de romantiek van de olijfoogst was vervlogen. Het was gewoon hard doorwerken. Groot net om de boom spreiden, extra net laten aansluiten voor de wegrollende olijven, niet te dicht in de buurt komen van collega’s op ladders om geen olijven op je hoofd te voelen regenen, takje voor takje leegrissen, olijven in het net verzamelen, net legen in de kisten en ontsnapte olijven op handen en voeten uit het gras en de boomstronk vissen. En dat zo’n honderd bomen lang.

Het zonnetje, het goede gezelschap en de overheerlijke lunch die we iedere dag voorgeschoteld kregen, maakte de eentonigheid van het werk echter goed. Net als de verhalen van mijn collega-olijvenoogsters, hun tips voor de inmaak van de verschillende typen olijven en, na het horen van de geweerschoten van de jagers, de recepten om wild en gevogelte te bereiden . En natuurlijk kwam na een week plukken het moment dat we met de eerste 900 kilo olijven richting frantoio vertrokken om terug te keren met zo’n 120 liter olie. Olie die de geroosterde sneetjes brood, de salade en de pizza eens zo lekker liet smaken. En terwijl ik mijn vingers aflikte en mijn mond schoonveegde, besefte ik dat ik na al het werk, nooit meer met dezelfde ogen naar een flesje olijfolie zal kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *