Een uitnodiging voor een Italiaanse bruiloft

Een uitnodiging voor een Italiaanse bruiloft

Daar staat hij. Pontificaal in de boekenkast. Een prachtige envelop met een parelmoeren glans. Erin een heel speciale uitnodiging in goudgedrukte letters. De zoon van één van manliefs vele neven gaat trouwen. Als we in de gelegenheid zijn, zijn we van harte welkom om de ceremonie en de rest van het feest bij te wonen.

Mijn Nederlandse enthousiasme

Ik vind het altijd wel bijzonder om een Italiaanse bruiloft mee te maken. Iedereen extra chique aangekleed alsof het om de première van een of andere grote Hollywoodfilm gaat. Een ceremonie in een prachtig versierde kerk. Gevolgd door een zelfs voor Italiaanse begrippen extreem uitgebreide lunch of diner. Met tussen de gangen door tijd om het eten te laten zakken en bij te praten met familieleden die we lang niet gezien hebben. Zodat je aan het eind van het feest echt iedereen weer gesproken hebt en weet wat er gaande is in hun leven.

De praktische Italiaanse instelling

Manlief ontvangt deze uitnodigingen echter met minder enthousiasme. Zijn gezicht betrekt wanneer er weer zo’n mooie envelop uit de brievenbus steekt. Er komt namelijk best wat om de hoek kijken bij een Italiaanse bruiloft en niet alleen voor het bruidspaar. Als bruiloftsgast krijg je te maken met twee belangrijke zaken.

De juiste kleding

Ten eerste is dat zorgen voor het vinden van een kledingset die bruiloftswaardig is. En nee, je kunt dat setje van de vorige bruiloft niet weer aantrekken. Dat betekent dus stad en land afreizen op zoek naar het perfect jurkje en het juiste pak. Waar je een passend paar schoenen bij moet vinden, dat je tijdens het feest niet al te veel pijn in je voeten bezorgt. Met de juiste accesoires als stropdas, riem, clutch en wat al niet meer om het geheel met oog voor detail af te maken.

De beruchte envelop

Daarna is het zaak om na te denken over de inhoud van de envelop die je ergens tijdens de bruiloft ongezien in de hand van het bruidspaar moet zien te laten glijden. De Nederlandse gewoonte om 50€ tot 100€ in een envelop voor een trouwend familielid te stoppen, zou volgens de ongeschreven Italiaanse bruiloftsregels absoluut echt niet kunnen.

Per uitgenodigd gezinslid €100 plus de geschatte kosten voor de lunch of het diner is, bij het feest van familie die wat verder van je afstaat, het absolute minimum. Daar kun je met goed fatsoen echt niet onder zakken. Over de bedragen die in envelopjes voor naaste familieleden verdwijnen, zullen we het maar niet hebben. Die zijn gewoon nog duizelingwekkender.

Alles bij elkaar opgeteld, hangt er aan zo’n mooie envelop dus best een prijskaartje als je er met zijn viertjes naar toegaat. Een extra dimensie, waar ik na al die jaren nog steeds niet meteen aan denk. Ik kijk als eerste naar de plannen op de kalender. Voor dit feest heb ik deze keer mijn twijfels.

De redding: toch niet

De thuiskomst van manlief verloopt zoals ik verwacht. Zijn gezicht betrekt zo gauw hij de envelop in de kast ziet staan. Hij ploft op de bank, zucht, leest de uitnodiging en ontspant als hij de datum leest. Onmogelijk om in die periode naar het zonnige zuiden af te reizen. Opgelucht grijpt hij de telefoon om de vader van de bruidegom te bedanken voor de uitnodiging. We hadden het ontzettend leuk gevonden om erbij te zijn. Maar dat gaat helaas niet lukken en dat vinden we echt ont-zet-tend jammer!

Deze column verscheen eerder op ditisitalie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *