Excellente kadavers, kroniek van de Italiaanse mafia-Alexander Stille

” ‘Cadaveri eccelenti’ zo noemt de Maffia haar prominente slachtoffers, slachtoffers in de politieke, juridische en uitvoerende macht. Mensen die niet vermoord worden omwille van de broodwinning, maar omdat ze een bedreiging vormen voor de Maffia.

Toen Giovanni Falcone en Paolo Borsellino, twee Siciliaanse apothekerszonen die samen opgroeiden, in 1992 door de Cosa Nostra in hun auto’s werden opgeblazen, kwamen de inwoners van Palermo in opstand, stortte de beurs in en vielen regeringsleiders (Giulio Andreaotti en Bettino Craxi onder anderen) van hun voetstuk.

Alexander Stille vertelt aan de hand van het anti-Maffia werk van deze twee magistraten de geschiedenis van de Italiaanse, en in het bijzonder de Siciliaanse Maffia. Vanaf Garibaldi’s inlijving van Sicilië tot aan het tijdperk Berlusconi, met de nadruk op de laatste dertig jaar. Hierbij komt duidelijk naar voren hoezeer de Maffia en de politiek in Italië verweven zijn.

Stille is de eerste die, dankzij het werk van Falcone en Borsellino, diepgaand de semiotiek en de feodale hiërarchie van de Mafia vastlegt. In Italië kan de kus van een Mafialeider nog immer het begin of het einde van een carrière betekenen.”

 (Tekst: cover boek)

Alexander Stille – Excellente Kadavers
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 1995
ISBN 9789024523597

De Nederlandse versie van dit boek is moeilijk te vinden, de Engelstalige is makkelijker te verkrijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *