Giorno della memoria 2012:anders dan anders, maar heel speciaal.

Zaterdagavond en ik zit in een afgeladen theater. Een leuk avondje uit zou je denken, maar ik kamp met gemengde gevoelens. Vanavond zit mijn zoon op het podium, samen met de rest van het orkest en de toneelgroep van zijn school. Reden genoeg om trots de fotocamera in de aanslag te houden. Het is echter de gedachte achter het optreden waar ik tegen op zie: het herdenken van de shoah, in woord, beeld en muziek. Normaalgesproken schiet ik namelijk al vol bij kinderen op het toneel, muziek en de herinnering aan de shoah afzonderlijk. Een combinatie van alledrie levert geheid een tranendal op.

De jeugd op het toneel zit er, in tegenstelling tot mij, zeer ontspannen bij en straalt een vrolijkheid uit die bijna niet lijkt te passen bij de stemmig zwarte blousen en broeken die ze draagt. Uit verhalen weet ik dat de eerste repetities vrij bewogen waren, maar alles went en nu, na twee maanden flink repeteren en het belangrijkste optreden voor het Joods Comité, allerlei hoge Piefen en leeftijdgenoten achter de rug, is dit optreden voor ouders en familie ‘een makkie’.

En dan gaan de lichten uit. Twee uur lang worden we meegenomen naar een tijd die wijzelf gelukkig niet hebben meegemaakt. Met ‘kinderen in concentratiekampen’ en ‘muziek’ als rode draad worden de herinneringen van bekende en minder bekende slachtoffers en overlevenden voorgedragen, met traditionele Joodse liedjes als achtergrondmuziek. De teksten worden afgewisseld met muziekstukken van het orkest en beelden uit films en documentaires over het leven in concentratiekampen. En ik merk aan de reacties om me heen dat de tekeningen en foto’s van kinderen in Theresienstadt flink raken. Na het wegvegen van de laatste tranen aan het eind van de avond, overheerst het gevoel van trots: die ‘pukken’ van ons  hebben op een heel respectvolle manier de shoah helpen herdenken. En menig artiest zou jaloers zijn op de professionaliteit waarmee deze 13-jarigen dat hebben gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *