Het feest van de Italiaanse Republiek

In heel Italië is het feest vandaag: op 2 juni wordt La Festa Nazionale della Repubblica gevierd, het feest van de republiek. Op 2 en 3 juni 1946, na de Tweede Wereldoorlog en de val van het fascisme, werd een referendum gehouden, waarbij elke meerderjarige Italiaan zijn of haar voorkeur kon aangeven voor de de manier waarop Italië voortaan geregeerd zou worden. Het resultaat mag duidelijk zijn: Italië werd na 85 jaar een monarchie te zijn geweest, een republiek en de koninklijke familie werd verbannen.

Bij het feest hoort de militaire parade in Rome, die wordt afgenomen door de President en andere hoogwaardigheidsbekleders. Na een kranslegging bij de Onbekende Soldaat bij het Altaar van het Vaderland volgt het voorlezen van een boodschap van president Napolitano aan de Italianen. In Rome worden verder de tuinen van het Quirinale opengesteld voor het publiek, kun je  openluchtconcerten van diverse militaire orkesten bijwonen en worden er, net als in de rest van het land, allerlei festiviteiten georganiseerd.

Een reactie

  • Angelika

    Ik ben 1975 voor het eerst met mijn ouders en met mijn broer in Italië geweest, een pelgrimsreis naar Rome. Wij hadden geen idee van die nationale feestdag, maar ons viel op dat veel militairen in speciale uniformen in de stad aanwezig waren. Bijzondere indruk maakten de Alpini’s (?), die in witte pakken en ski’s op hun schouders in het openbaar verschenen. Nog eens wat anders dan Koninginnedag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *