Het Venetiaans verbond – Marina Fiorato

Cover 'Het Venetiaans verbond' van Marina FioratoVenetie, 1576. Vijf jaar na de nederlaag van het Ottomaanse Rijk weet een schip met een dodelijke vracht ongezien Venetie binnen te varen. Even later strompelt een doodzieke man de loopplank af en valt neer op het San Marcoplein; hij heeft een ‘cadeau’ van Constantinopel voor Venetie bij zich. Binnen enkele dagen is de stad getroffen door een pestepidemie en heeft de Turkse sultan zijn revanche. Maar het schip heeft nog een verstekeling aan boord: Feyra, een mooie jonge arts op de vlucht voor haar toekomst als concubine van de sultan. De wanhoop nabij geeft de doge zijn architect Palladio opdracht de grootste kerk uit zijn carrière te bouwen, een offer aan God dat zo groot is dat het Venetie van de ondergang moet redden. Maar Palladio is ook ziek en het vergt het uiterste van Hannibal Cason , de beste arts van de stad, om hem in leven te houden. Maar waar Cason niet op gerekend heeft, is de aantrekkelijke Feyra, een vrouw die niet alleen op professioneel gebied zijn gelijke is, maar hem ook nog wat kan leren over mededogen.”

(Tekst: cover boek)

Zonder een boek in mijn koffer voelt mijn vakantie niet compleet en deze keer lag ‘Het Venetiaans verbond’ van Marina Fiorato tussen de strandspullen. Na hier en daar een pagina te hebben gelezen, wist ik dat deze ‘pageturner’ niet weg zou kunnen leggen. Het kwam dan ook gelezen mee naar huis, iets wat lang niet altijd gebeurt.

Fiorato neemt je mee naar Contantinopel in het jaar 1576, waar je kennis maakt met Feyra, een vrouwelijke harem-arts aan het hof van de Sultan, op de dag waarop haar leven radiaal verandert. Zij vlucht naar Venetie aan boord van een schip met een ‘cadeau’ van de Sultan voor de Doge van Venetie: een man besmet met de Zwarte Dood. Aan de half-Turkse Feyra de moeilijke taak om als vrouw uit het vijandelijke kamp in een stad die gebukt gaat onder de pest-epidemie, de Doge op de hoogte te stellen van de andere plannen van de Sultan om Venetie ten gronde te richten

Fiorato’s beeldende beschrijvingen zorgen ervoor dat het 16e eeuwse Venetie echt tot leven komt. De feiten die de historische achtergrond vormen, zijn op een natuurlijke manier verweven met het verhaal van Feyra en de strijd die zij samen met dokter Hannibal Cason voert tegen de ziekte. Thema’s als cultuur, religie en de onderlinge verschillen bepalen, zonder al te zwaar aangezet te worden, de persoonlijke groei van beide hoofdpersonen. Het verhaal heeft vaart en hoewel het hier en daar wat langdradig dreigt te worden, sleept het je mee. Een echte vakantie-aanrader!

 

Marina Fiorato – Het Venetiaans verbond
Artemis & co, Amsterdam 2013
ISBN: 978 90 472 0358 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *