Indrukwekkend bouwwerk: La Mole Antonelliana

Bij mijn oma speelden wij kinderen altijd kaartspelletjes. Alle kaarten waren “gewone” speelkaarten met uitzondering van de azen. Daar stonden prachtig gekleurde tekeningen op van bijzondere bouwwerken. En ik weet nog dat ik me bleef verbazen over dat ene gebouw  in een stad ver van ons vandaan. Hoe kan dat nou zo bijzonder zijn? Die vierkantige koepel met die rare lange spits erop was toch eerder lelijk?

Oma’s pak spelkaarten met die gekke aas was ik totaal vergeten tot ik afgelopen maart op een donkere avond die vierkante koepel met lange spits met eigen ogen zag. In een flits kwam alles weer terug: mijn oma’s huiskamer, de gezichten van mijLa mole Antonelliano by Michele Contaldo (C)n zusje en onze neefjes en nichtje én het pak spelkaarten met die aas. En ook nu voelde ik verbazing, maar in tegenstelling tot toen vermengd met bewondering: La Mole Antonelliana in Turijn is een prachtig en indrukwekkend bouwwerk, dat door de belichting ’s avonds nog mooier is dan bij daglicht. De kleur van de muren, de ramen, het blauwige dak en de pilaren onder de koepel: het is in één woord een plaatje!

De bouw van La Mole startte in 1863, met het idee een synagoge met aanliggende school te bouwen. De architect Alessandro Antonelli veranderde het project door de koepel te verhogenl. De hogere kosten van die veranderingen en de langere bouwtijd die zij met zich mee zouden brengen, deed de joodse gemeenschap in 1869 besluiten een provisorisch plat dak te laten bouwen in plaats van de koepel. In 1873 ruilde zij La Mole voor een ander stuk bouwgrond met de gemeente Turijn, die het bouwwerk aan Vittorio Emanuel II wilde opdragen. In 1889, een jaar na de dood van Antonelli die tot op het laatst van zijn leven bij de bouw betrokken was, werd La Mole in gebruik genomen. Het was met zijn 167,5 meter het toentertijd hoogst gemetstelde gebouw ter wereld.

In La Mole Antonelliana is tegenwoordig ‘il  Museo Nazionale del Cinema‘ gehuisvest. Het museum is een aanrader, ook als je geen Italiaans spreekt en/of kinderen mee hebt die normaalgesproken gauw uitgekeken zijn in een museum. Je kunt de ontwikkeling van de film vanaf de allereerste magische lantaarn tot vandaag de dag bekijken, waarbij je kunt spelen met de experimenten die klaar staan om meer uitleg te geven. Er zijn decors te bezichtigen van de eerste Italiaanse films, waardoor je je op een filmset waant waar net iedereen vertrokken is. In de grote zaal kun je achterover geleund in pluchen stoelen op verschillende doeken films bekijken, terwijl er een glazen lift door de ruimte naar boven suist om mensen van het prachtige uitzicht vanaf de spits te laten genieten. La Mole Antonelliana is dus niet alleen mooi om van buiten te bezichtigen, maar ook zeker een bezoekje aan het museum waard.

Tip: Bij de VVV van Turijn kun je de Torino + Piemonte Card kopen als je de stad bezoekt. Deze kaart geeft niet alleen recht op vrij reizen met het openbaar vervoer in de stad, maar ook op vrije entree in 170 aangesloten musea en de panoramische lift in La Mole. Het maakt een verblijf in Turijn daardoor nog leuker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *