Internationale vrouwendag

Vandaag is het 8 maart. Sinds ik in Italië kom, weet ik pas dat die datum hoort bij Vrouwendag. En bij de takjes met gele mimosa die vrouwen vandaag krijgen, van het supermarktpersoneel, van volslagen onbekenden op straat of, zoals in mijn geval, van de buurmannen met een mimosaboom in de tuin. Het is ook een dag waarop heel wat groepen vrouwen samen uit eten gaan en feesten. Er worden zelfs speciale “8 maart-avonden” georgansieerd.

Op internet doen verschillende versies over de oorsprong van het feest de ronde. Volgens sommigen was een Internationale Socialistische Conferentie aan het begin van de 20ste eeuw, waar onder andere over het vrouwenkiesrecht werd gesproken, de aanleiding. Anderen stellen dat het het opzettelijk in brand steken van een Newyorkse textielfabriek was. In deze fabriek staakten de vrouwelijke werknemers voor betere werkomstandigheden. Na enkele stakingsdagen besloot de eigenaar alle uitgangen af te sluiten en de fabriek in brand te steken. Alle 129 staaksters kwamen daarbij om het leven.

Hoe het ook zij, de 8ste maart is het symbool geworden van  vrouwenemancipatie en vrouwenrechten. Een dag om stil te staan bij het feit dat wat wij nu als “gewoon” ervaren nog niet zo lang geleden niet gewoon was. En een dag om even aan alle vrouwen te denken die hun steentje of steen hebben bijgedragen om dat voor elkaar te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *