Juli: warm, warmer, warmst

Warm, warmer, warmst. Dat is juli in Piemonte. Het is de zomermaand met vaak de hoogste temperaturen van het jaar en een heel kleine kans op een verkoelende regenbui. De zon schijnt volop en verandert de heiige ochtendluchten overdag in een strakblauwe hemel. De uitgestrekte heuvellandschappen van de Langhe en de Roero blakeren in de zon. Dorpen en stadjes lijken uitgestorven; na de vroege ochtenddrukte is er bijna niemand meer op straat te vinden. De deuren en luiken van huizen zijn gesloten om de alles verwarmende zonnestralen buiten te sluiten. Alleen de geluiden die van tijd tot tijd uit de huizen opklinken zijn het bewijs dat niets zo verlaten is als het schijnt.

Verkoeling
Pas wanneer de loommakende hitte in de namiddag samen met de zomerzon verdwijnt, komt het dagelijkse leven weer op gang. Deuren gaan open en luiken worden wijd opengesperd. Een frisser avondbriesje voert de warmte weg uit het huis en koelt de vertrekken af voor de nacht. Mensen gaan naar buiten en treffen elkaar voor een praatje. De benodigdheden voor het avondmaal worden gehaald, waarbij een ‘lichte maaltijd’ het devies is. Met de overvloed aan groenten en fruit die de maand juli biedt, is dat geen moeilijke opgave. En die overvloed zie je in de manier waarop de boodschappen worden gedaan: men neemt niet een pondje amarenen of slechts een kilo perziken, maar koopt hele kratten of kisten groente en fruit om mee naar huis te nemen.

Pesche ripiene
Wat is nu verfrissender dan een heerlijke fruitsalade van rijp en zoet zomerfruit na een warme dag? Met de grote keus aan zomerfruit kun je er iedere keer weer iets anders van maken. Of wil je juist eens iets nieuws uitproberen? Wat dacht je dan van pesche ripiene, een heel zomers nagerecht van gevulde perziken dat in Piemonte veel gegeten wordt in deze periode. Dat men het voor lief neemt dat hiervoor ondanks de warmte buiten de oven aangaat, zegt genoeg!

Wat heb je nodig voor dit nagerecht?
6 rijpe, liefst witte, perziken
3 el suiker
100 gr verkruimelde amarettikoekjes
2 eierdooiers
2 el cacao
boter

De bereiding van de Pesche ripiene
Was de perziken en snij ze door de helft. Verwijder de pitten en lepel wat vruchtvlees uit de ontstane holte in de perzikhelften. Snij het vruchtvlees fijn en meng het met de suiker en de verkruimelde amarettikoekjes. Hou een klein deel van de amarettikruimels apart. Voeg de eierdooiers en de cacao toe en roer alle ingrediënten goed door elkaar. Vul de holtes in de perziken met dit amaretti-cacao-mengsel en druk het wat aan. Bestrooi de perziken met de achtergehouden amaretti-kruimels en leg op elke gevulde perzikhelft een vlokje boter.

Plaats de perziken in een beboterde schaal in het midden van een op 180°C voorverwarmde oven . Bak ze in ongeveer 30 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. Serveer de gevulde perziken warm of lauwwarm, eventueel bestrooid met wat poedersuiker.

Heerlijk met een Brigantino (Accornero) , een Terre Alfieri/Arneis of een Rifletti (Bossotti)

 

Foto van Flavia Conidi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *