Juni, de eerste Piemontese zomermaand

heuvels Piemonte juniLangzaam stijgt het kwik naar zomerse temperaturen en is het heerlijk om buiten te zijn. De zachte lentegeur verdwijnt bijna ongemerkt uit de lucht en de natuur krijgt langzaam een diepere tint. De druivenranken op de heuvels rondom Asti verliezen hun jonge, frisgroene kleur. Aan hun takken kun je tussen de bladeren al het prille begin van trosjes muskaatdruiven ontwaren. De belofte van een rijke oogst voor de beroemde wijn uit deze streek.

 Asti: muskaatwijn en paprika
Maar Asti is niet alleen het land van muskaatranken. Het is heel verrassend ook het land van de paprika. Na een lange reis die rond de helft van de zestiende eeuw in Zuid-Amerika begon, kwam deze plant via Spanje en de Franse Provence begin vorige eeuw naar Piemonte. Hier, op de vlaktes tussen Cuneo, Carmagnola en Asti, vond zij de geschikte voedingsbodem en het juiste klimaat om vruchten van hoge kwaliteit te laten rijpen. Door de jaren heen hebben de boeren van dit gebied rassen geselecteerd die vandaag de dag schitteren op de lokale markten en een typisch Piemontees streekproduct zijn geworden.

Een vlezige vrucht met zachtzoete smaak
De meest bekende is de kleine, vierkante paprika van Asti. De eerste vruchtenverkleuren in juni langzaam van groen naar rood en geel. Kleuren die aangeven dat de vlezige paprika’s met een zoete smaak rijp zijn om geplukt te worden. Het paprikaseizoen loopt tot in september en gedurende de zomer worden zij op allerlei manieren in heerlijke recepten verwerkt.

Peperoni alla Piemontese
Peperoni alla Piemontese, een gerecht dat je zowel als antipasto maar ook als bijgerecht kunt eten, combineert het zoete van de paprika met de zoute ansjovis. Hoewel de Piemonte geen ‘land van zee’ is, speelt de ansjovis al eeuwenlang een belangrijke rol in de Piemontese keuken. De verklaringen hiervoor zijn verschillend. Het verhaal dat het verste terug gaat in de tijd, stelt dat de Saracenen de Piemontezen kennis lieten maken met het zoute visje. Een ander gaat ervan uit dat handelslieden de in zout geconserveerde vis meenamen uit de zeegebieden naar Piemonte terwijl een derde versie stelt dat de Piemontezen zelf de ansjovis meenamen, als laag op het uit Ligurie en Frankrijk meegesmokkelde zout. Hoe het ook zij, de ansjovis is in veel bekende Piemontese gerechten onmisbaar.

Wat heb je nodig voor dit recept4 paprika’s
8-10 ansjovisfilets
4 teentjes knoflook
2 el fijngehakte verse peterselie
6-8 el extra vergine olijfolie

De bereiding van de Peperoni alla Piemontese
Was de paprika’s en leg ze 25-30 minuten op een bakplaat in het midden van een op 220°C voorverwarmde oven. Keer de paprika’s regelmatig. Haal ze uit de oven zo gauw hun schil donkere plekken begint te tonen en laat ze afkoelen in een afgesloten diepvrieszak of in een met huishoudfolie afgedekte schaal. Verwijder de velletjes, snijd de paprika’s in de lengte door de helft of in vieren en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Leg de gesneden paprika op een schaal.

Verwarm olie op een zacht vuurtje. Hak de knoflook samen met de uitgelekte ansjovisfilets fijn en laat het mengsel in de warme olie meebakken. Voeg na enkele minuten de peterselie toe, roer alles goed en schenk het mengsel uit over de paprikastukken. De Peperoni alla Piemontese kunnen meteen gegeten worden, maar zijn na enkele uren staan en afgekoeld nog beter van smaak. Heerlijk om hier een Grignolino d’Asti  bij te drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *