Kapper

Naar de kapper gaan is een verschrikking. Schoorvoetend sleep ik me weer een salon binnen als zelfs een paardestaart geen oplossing meer biedt. Niet dat ik er een probleem mee heb dat iemand aan mijn haren knipt en plukt. Het is het resultaat waar ik altijd met knikkende knieën op wacht. De ervaring leert namelijk dat elke kapper een eigen interpretatie heeft van mijn standaard “op kaaklengte met langere lagen”. En dus heb ik heel wat keren met tranen in mijn ogen terugverlangd naar mijn wilde look van vòòr de knipbeurt.

Na de verhuizing naar het land van Figaro dacht ik dat mijn kappersprobleem voorgoed verleden tijd zou zijn. Overal goedgekapte dames die zich schijnbaar geen moment druk maakten om hun kapsel. Mijn eerste keer bij de kapper was echt een nieuwe ervaring: een kapper die binnen drie minuten klaar was met zijn kunstje, gevolgd door één van de vele dames van het föhnteam. Zonder moeite werden mijn rebelse haren in een gladde coupe gebracht. En het resultaat was verrassend. Tot het uur der waarheid aanbrak en ik mijn haren na de eerste wasbeurt zelf in model moest brengen. Het werd me op slag duidelijk dat het niet de schaar, maar de föhn was die wonderen verrichtte.

Maar misschien is mijn zoektocht naar de ideale kapper na jaren ten einde. Ik geloof dat ik hem ontmoet heb. En hij heeft me bijna voor de volle 100% overtuigd. Hij keek naar mij en naar mijn staart en schatte me goed in: een dame met behoefte aan een makkelijk kapsel. Er werd niet te veel geknipt, wel goed gelaagd en na het föhnen zat het zoals ik altijd al had gewild. En het belangrijkste: de nieuwe coupe bleek zelfs bestand tegen de eerste wasbeurt! En ook de tweede en de derde keer daarna stelde hij me niet teleur. Nu nog twee nachtjes slapen en dan heeft hij weer tijd voor mij. Niks meer schoorvoetend heen, maar bijna fluitend en huppelend. Ik had niet gedacht het ooit nog eens te zeggen, maar ik verheug me op mijn kappersbezoek!

Deze blog stuurde ik eerder in naar de blogwedstrijd van het tijdschrift Kekmama.nl. Mijn blogje verscheen niet alleen op hun site, maar ik kreeg ook te horen dat ik ook één van de winnaressen was!! Van 19 juni 2009 tot het einde van dat jaar waren mijn bijdrages op de site van Kekmama te lezen.

7 comments

 • Geneviève

  Als ik je verhaal lees, heb ik het gevoel of ik in de spiegel kijk, exact hetzelfde. Ik ga daardoor liever naar de tandarts dan naar de kapper. Ik heb door een aantal missers een kapperfobie ontwikkeld en durfde mijn haar niet meer te laten knippen. Ik heb vroeger 2 kapsters gehad die wel wisten hoe ze precies met mijn haar om moesten gaan maar geen van beide werken nog als kapster. Nu ben ik bij de kapster van mijn partner. Haar assistente had me net over mijn fobie heengeholpen met een perfecte coupe maar zij stopte ook om iets anders te doen en nu ben ik terug bij af. Met de hitte zou ik zo graag een wat luchtige kapsel willen want ik heb nu lang dik haar en heel dik bos. Achter golven ze vanzelf als ze nat zijn en voor zijn ze steil. Eenmaal droog heb ik een weide kapsel. De kapster doet er een uur over om alles te föhnen en zelf laat ik het vanzelf drogenwant ik kan mijn rechter arm niet zo goed gebruiken, er zit voorlopig geen kracht meer in.
  Bedankt voor je bericht, ik raakte ontroerd door de gelijkenis met mij. Ik ben trouwens heel blij dat je eindelijk de geschikte kapper heb gevonden. Geneviève.

 • Geneviève

  Heb je misschien een foto van je kapsel die je mij persoonlijk kunt sturen ?
  Toen ik vroeger naar Italië op vakantie ging, liet ik altijd mijn haar netjes knippen en ik was altijd tevreden met het resultaat maar in Nederland ga ik liever niet naar de kapper, hooguit voor de puntjes liever 2 dan 3 keer per jaar.
  Ciao,Geneviève.

 • Myrthe

  Hoi Geneviève,
  In Nederland had ik hetzelfde probleem hoor, totdat ik een kapster vond die mijn haar naar mijn zin knipte. Maar eer ik haar gevonden had…..Jij hebt wel pech als ik je verhaal lees: heb je eindelijk iemand die je vertrouwt, houden ze er mee op.Ik hoop voor je dat je ook snel weer een goede kapper vindt die naar je zin is. Succes ermee!
  Myrthe
  PS: Je vindt een fotootje van me met mijn “langgelaagde kaakkapsel” bij de blogs van kekmama.nl (hoewel het toen weer hoog tijd was voor een bezoekje aan mijn nieuwe kapper ;-)).

 • Geneviève

  Bedankt voor je antwoord. Ik waag morgen avond de gok voor een drastische verandering bij de kapster van mijn partner. Ik ga over van lang tot een halflange (ongeveer jou lengte op de foto)coupe en maar zien wat het wordt. Bevalt het niet, dan laat ik het daarna nog korter knippen.
  Vriendelijke groeten,
  Geneviève.

 • Myrthe

  Spannend!! Het zal best wennen zijn in het begin als je in de spiegel kijkt. En bevalt het niet, dan kun je het inderdaad korter laten knippen of je toevlucht zoeken tot een paardenstaart. Ik ben benieuwd! Succes (en sterkte!), ik hoop voor je dat je vanavond dé oplossing hebt gevonden!
  Myrthe

 • Geneviève

  Ik heb de oplossing gevonden. Het is heel vlot geworden en mijn dochter vindt het heel mooi. Nu nog voor het eerst gaan wassen en kijken wat er van komt. Mijn natuurlijke golven komen in elk geval tot hun recht. En ik kan nog steeds een staart maken, wat zeer praktisch is met sporten.

  • Myrthe

   Fantastisch! Ik hoop dat je nieuwe kapsel de eerste wasproef heeft doorstaan. En, als dat gelukt is, hoop ik voor je dat de kapster de eerste tijd gewoon kapster blijft en haar eventuele dromen over een andere baan laat voor wat ze zijn ;-). Leuk dat je me op de hoogte bracht,
   Myrthe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *