Meeslepend boek 2013: Roberto Saviano’s ZeroZeroZero

Zero Zero Zero*. Het eerste ‘echte’ boek van Saviano, zeven jaar na het succes van ‘Gomorra’. Reden ook waarom het sinds de zomer onaangeroerd op mijn nachtkastje bleef liggen: ‘Gomorra’ bezorgde mij slapeloze nachten met een triest en machteloos gevoel, piekerend over die wrede wereld die je het liefst heel ver van je bed wilt houden. En dan zijn die 550 kilometer bij lange na niet ver genoeg.

zerozerozeroMaar boeken zijn er om gelezen te worden. Zeker als het lezen ervan een soort steunbetuiging wordt aan een auteur die schrijvend zijn leven in de waagschaal stelt. Dus maakte ik een afspraak met mezelf: één hoofdstuk en dan een paar dagen niets. Om het te laten bezinken en afstand te kunnen houden. Maar dat was in de praktijk niet zo makkelijk als ik van tevoren had gedacht; hoe gruwelijk sommige verhalen ook waren, de schrijfstijl van Saviano grijpt je en sleept je mee, zodat losrukken moeilijk wordt.

Cocaïne
De cover laat er geen twijfel over bestaan: Zero Zero Zero draait om cocaïne. En geen enkel aspect daarvan blijft onbelicht: vanaf het ontstaan van Mexicaanse drugskartels in de jaren ’80 en Kiki Camerena, via de manieren om de drugs te verspreiden en te verkopen tot de honden die betrokken zijn bij het opsporen van de drugs. Saviano maakt daarbij geen onderscheid tussen daders, slachtoffers, dealers en gebruikers: hij probeert door het optekenen van hun persoonlijke verhalen de zich over de hele wereld uitspreidende cocaïnehandel in kaart te brengen. En laat daarbij zien hoe de internationale cocaïnehandel, sinds het ontstaan van de kartels in Mexico, de economie veranderd heeft met de invloed daarvan op samenlevingen wereldwijd.

Shockerend
Het is shockerend om te lezen dat de handel in cocaïne van levensbelang is geworden voor de wereldeconomie. Hoe het invloed heeft op onze levens, gebruiker of niet. Hoe er letterlijk over lijken wordt gegaan. En hoe moeilijk, zo niet onmogelijk het zal zijn om het een halt toe te roepen: er gaat geld, heel veel geld mee gemoeid.

Zero Zero Zero zorgt dat je opeens met andere ogen naar de wereld om je heen kijkt. En naar de mensen in die wereld. Volgens Saviano is cocaïne namelijk geen elite-drugs meer, maar wordt het door alle lagen van de bevolking gebruikt en door veel meer personen dan je zou denken. En dus bekijk ik iedereen sinds het uitlezen van het boek opeens met andere ogen.

 

 

Roberto Saviano – ZeroZeroZero
De Bezige Bij,  Antwerpen
ISBN: 978 90 234 8350 2

*’000′ verwijst in het Italiaans naar bloem van de beste kwaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *