Mei in Piemonte is rood en groen

Mei in Piemonte. Maand van prachtig roodgekleurd fruit dat zich tussen het groene loof van de bomen verstopt: de eerste kersen zijn rijp! En met de kersentijd breekt ook het seizoen van festivals en beurzen aan. Feestjes in dorpen en stadjes waar de lekkernijen die de Piemontese natuur voortbrengt, de hoofdrol vervullen.

Om de lente en de eerste kersen te vieren is er het traditionele Kersenfestival in Dogliani. Wandelend langs de vele kraampjes in het historische centrum kun je proeven van producten die de heerlijk zoete en grote kersen van Dogliani en omgeving als basisingrediёnt hebben. Natuurlijk staan er jams uitgestald, dranken op basis van kersensap en zoetigheid met kersen. Maar je krijgt ook de kans om de smaken van oude recepten te ontdekken, specialiteiten waarin de kers onmisbaar is.

Aspergetijd
De meimaand staat niet alleen in het teken van zoet, rood fruit. Het is ook de maand van delicate groene groente met een zweem paars: asperges. De losse, zanderige bodem van de Piemontese aspergevelden vormt de perfecte basis voor de ondergronds groeiende plant en geeft haar scheuten, de asperges, een bijzondere smaak mee. Zo gauw de asperges boven de grond uitgroeien en blootgesteld aan het licht hun karakteristieke groene kleur krijgen, is het tijd om te oogsten. Hoewel ook in de aspergeteelt de moderne machines de door paarden getrokken wagens hebben vervangen, blijft dit belangrijkste onderdeel puur handwerk. Eén voor één worden de asperges met zorg geoogst. Het steken van de groente vraagt behendigheid, een zeker vakmanschap; zonder de plant of de andere scheuten te beschadigen, wordt elke asperge op ongeveer dertig centimeter diepte afgesneden. Na de oogst worden zij gesorteerd, voorzichtig in bosjes samengebonden en tenslotte gewassen, klaar om hun weg naar de Piemontese keuken te vervolgen.

Frittata di asparagi
En de mogelijkheden die je daar hebt om hen te bereiden zijn te over. De meeste Piemontezen houden het echter bij een vrij eenvoudig recept, waarbij de smaken van de verschillende ingredienten elkaar optimaal aanvullen: de frittata di aspargi. Heerlijk om meteen warm te eten, maar ook afgekoeld heel lekker. Ideaal dus voor een picknick!

Wat heb je nodig voor dit eenvoudige recept met groot impact:
frittata500 gr vrij dunne asperges, het liefst de groene variant
4 tot 5 eieren
100 gr geraspte Parmezaanse kaas
olijfolie
zout en peper

De bereiding van de frittata
Breek het onderste deel van de asperges af en was ze. Mocht je witte asperges gebruiken, schil ze dan voor het wassen, groene asperges kunnen zo gebruikt worden. Bind de asperges samen in een bosje en kook ze beetgaar. Neem de asperges vervolgens uit de pan en laat ze uitlekken. Snij de asperges na het uitlekken in dikke schijfjes.

Klop de eieren los met de geraspte kaas en voeg zout en peper toe. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en laat de asperges even fruiten. Schenk het eiermengsel erbij, roer alles in de pan goed door elkaar en laat de omelet op een middelhoge vlam bakken. Draai na enkele minuten met behulp van een deksel of een bord de frittata om zodat ook de andere kant mooi goudbruin bakt.

Serveer bij de frittata een glas San Silvestro!

 

Kom de wijnen van Barolo and More zelf proeven!
Zelf verschillende zomerse wijn en spijs combinaties uitproberen in een informele sfeer op een unieke locatie? Kom dan op zondag 18 mei van 14.00 tot 17.00 naar de zomerse wijnproeverij van Barolo and More bij Restaurant Porto in Loosdrecht. De kosten voor deze culinaire begeleiding bedragen €17,50 p.p.  Aanmelden is gewenst via: info@baroloandmore.nl of telefonisch: 035-7601411

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *