November in Piemonte

November in Piemonte, Fiera del tartufo binaco in ALba, houtvoorraad, photpo by Paul SablemanDe temperaturen zijn nog gematigd, zo aan het begin van de Piemontese november, maar de eerste sneeuw op de bergtoppen aan de horizon is de voorbode van de winter die aan het eind van de maand zal invallen. De afvallende, felgekleurde herfstbladeren lijken afgelegen huizen op de omliggende heuvels tevoorschijn te toveren. Rondom de huizen wordt hard gewerkt om voorbereidingen voor de komende periode van kou te treffen. De laatste houtblokken die straks voor warmte moeten zorgen, worden gehakt en netjes gestapeld. De bewoners halen extra voorraden in huis zodat zij, als de winter plots inzet en zij wakker worden in een witte wereld, voorbereid zullen zijn op een leven afgesloten van de rest van de wereld.

Wintervoorbereidingen
Ooit vormden deze voorbereidingen een nadrukkelijk onderdeel van het Piemontese leven. Tijdens de beroemde ‘Fiera del Tartufo Bianco di Alba’, de beurs van de witte truffel in Alba, daalden de bewoners van de heuvels van de Langhe af naar het stadje om voorraden in te slaan. Het was een laatste kans om alles wat zij nodig mochten hadden om de lange en koude Piemontese winter door te komen, mee naar huis te nemen. Pas in het voorjaar, als de sneeuw begon te smelten en de wegen begaanbaar werden, kwamen zij weer uit de heuvels tevoorschijn.

Sneeuwisolement
Met de auto’s van tegenwoordig, die erop berekend zijn ook onder minder goede omstandigheden te rijden, is dat winterse isolement minder langdurig. De kans om ingesneeuwd te raken blijft echter bestaan en iedereen bereidt zich daar dan ook op voor. De ‘Fiera del Tartufo’ in Alba verloor in de loop der tijd echter de belangrijke rol die zij had bij deze voorbereidingen. Wat onveranderd bleef is de gelegenheid die zij haar bezoekers biedt van de geur en de smaak van de witte truffel, het witte goud dat zo aan dit seizoen verbonden is, te genieten.

Pollo all’Albese
Het gevoel dat hoort bij het Piemontese landleven en de voorbereidingen die daarbij horen, vind je terug bij de ‘Pollo all’Albese’. Dit gerecht is een heerlijke herfstsalade die je kunt bereiden met kip en witte truffel. In de andere periodes van het jaar waarin de witte truffel niet verkrijgbaar is, kun je champignons gebruiken en voeg je een beetje truffelpasta toe aan de dressing.

Dit heb je nodig voor deze bijzondere salade:
4 kipfilets
sap van 1 citroensap
extravergine olijfolie
parmezaanse kaas
½ teentje knoflook
witte truffel

Kook de kip gaar in water met wat zout. Laat de filets afkoelen en snijd ze vervolgens in dunne reepjes. Doe de reepjes in een kom en besprenkel ze met een dressing gemaakt van olijfolie en het sap van een citroen. Voeg een eetlepel Parmezaanse kaas toe met het fijngehakte halve teentje knoflook en meng alles goed door elkaar. Maak de truffel voorzichtig goed schoon met een borsteltje en een doek. Bedek de kipsalade met flinterdunnen schijfjes truffel. Laat de salade op een koele plek ongeveer 2 uur goed doortrekken. Je kunt het gerecht als antipasto maar ook als een ‘secondo’ serveren. (met dank aan Myrthe Claus)

Wijnadvies: een heerlijke San Silvestro van Monferrato

 

 

Foto van Paul Sableman– flickr.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *