Optionele richtingaanwijzers en knipperende koplampen

Het italiaanse verkeer, knipperende richtingaanwijzers, seinende koplampen, rotondes, inhalen, Myrthe Claus, Italie, NederlandHet Italiaanse verkeer. Je kunt blijven praten over dit fenomeen. Over de opvallende gedragsregels waar je ongetwijfeld aan moet wennen. De galanterie of juist het gemis eraan. De risico’s die je loopt bij het oversteken op een zebrapad. Maar wat dacht je van de verschillen in betekenis van die kleine maar toch vrij essentiële verkeerszaken als je achter het stuur zit? Van die tekens en seintjes waarmee je je medeweggebruikers laat weten wat je van plan bent?

Je kan heel naïef denken dat de betekenis van een wel of niet knipperende richtingaanwijzer overal ter wereld standaard is. Maar de ervaring heeft mij geleerd dat er ook op dat gebied culturele verschillen bestaan. En die kunnen, afhankelijk van de situatie én de snelheid van het moment, desastreuze gevolgen hebben.

Richtingaanwijzers: een optional

Neem nou rotondes. Net als in Nederland zijn ze ook in Italië een regelrechte hit. Er is geen kruispunt in mijn omgeving dat de laatste jaren niet in een rotonde is veranderd. Met steevast een gezellig bloemenperkje of een onbegrijpelijk kunstwerk in het midden. Maar je begrijpt meteen wat ik bedoel met ‘culturele verschillen’ als je als Nederlandse automobilist bij een rotonde arriveert.

Als brave bestuurder gooi ik mijn richtingaanwijzer naar links of rechts zo gauw ik een rotonde oprijd. Zodat het voor iedereen overduidelijk is wat mijn plannen zijn en er geen gekke dingen gebeuren. Maar het gebruik van een knipperlicht in het algemeen en op een rotonde in het bijzonder lijkt voor de gemiddelde Italiaan een optional te zijn. De linkerrichtingaanwijzer blijft steevast uit. De rechter wordt in 9 van de 10 gevallen niet gebruikt. Zodat je vermogen om het gedrag van je mede-weggebruikers in te schatten met sprongen vooruit gaat. Want één ding is zeker: ze zijn niet de rotonde opgereden om eens lekker rondjes te rijden. Ergens gaan ze eraf. De vraag is alleen: waar?

Rechtsaf. Ergens

Mocht je toevallig een automobilist tegenkomen die wél zijn of haar knipperlicht gebruikt om rechts af te slaan, dan is het verstandig om er niet automatisch vanuit te gaan dat ze de eerstvolgende afslag nemen. Het kan namelijk ook betekenen dat ze de tweede naar rechts gaan nemen. Of de derde. Of misschien zelfs wel de vierde, terug naar waar ze vandaan kwamen. Het kan allemaal. Je wordt dus vanzelf heel goed in het snel ‘lezen’ van de stand van hoofd, handen en wielen van de betreffende chauffeur. Zodat je de rotonde op kunt rijden zonder al te veel getoeter van de ongeduldigen achter je. En met een beetje geluk zonder brokken.

Overdaad aan knipperende lichten

Je zou nu bijna denken dat in Italiaanse auto’s de richtingaanwijzers eigenlijk gewoon wegbezuinigd kunnen worden. Maar niks is minder waar. Waar op de kruispunten en de gewone wegen de richtingaanwijzers zoveel mogelijk gespaard worden, knipperen – vooral de linkse – knipperlichten rijkelijk op de rijks- en autowegen. Ik leerde ooit dat je je richtingaanwijzer aanzet om aan te geven dat je van rijbaan wilt veranderen. En zo gauw je in de nieuwe rijbaan rijdt, schakel je het weer uit. Knipperlichten die blijven branden zijn vaak een teken van te harde muziek in de auto of van een foutje in het ‘knipperlicht-uitschakelsysteem’.

De eerste tijd dacht ik dan ook dat heel wat Italiaanse medeweggebruikers last hadden van één van deze twee dingen. Tot ik begreep dat ze niet alleen knipperen om aan te geven dat ze in de snellere rijbaan willen schuiven, maar ook om het achteropkomende verkeer te laten weten dat ze druk bezig zijn met inhalen en zo gauw ze kunnen weer terug gaan naar de andere, langzamere baan. Verkeer dat komt aanracen over de snellere rijbaan weet dan dat bumperkleven geen zin heeft, hoewel het toch gebeurt, en het een kwestie van geduld is voordat ze weer verder kunnen stuiven.

Gouden tip: seinende koplampen zijn een gevaar!

Knipperlichten kunnen dus voor misverstanden zorgen. Gelukkig vaak onschuldige misverstanden, want het loopt meestal met wat hartkloppingen, een stoot adrenaline door je aderen en een sisser af. Het wordt echter een heel ander verhaal als we het over seinende koplampen hebben. De uitleg van die felwitte flitsen in je achteruitkijkspiegel hebben in Italië namelijk een betekenis die tegenovergesteld is aan die van de andere Europese landen.

Waar in de rest van Europa naar je geseind wordt als je je richtingaanwijzer aanzet, zodat je weet dat die aardige bestuurder je de tijd geeft om in te voegen, is dat in Italië absoluut niet het geval. Seinende koplampen betekenen in het Italiaans niet ‘Kom maar, ik hou de weg voor je vrij’, maar ‘Blijf waar je bent, jij slak in je langzame autootje, ik kom eraan!’.

Voorkom een ramp

Een gouden tip dus voor deze zomer op de Italiaanse autowegen: blijf waar je bent als je je richtingaanwijzer aanzet op de autoweg en je knipperende koplampen in je zij- en achteruitkijkspiegel ziet. Haal never nooit niet in. Probeer het opnieuw als het ongeduldige type in de auto met die ergerlijke flitsende koplampen voorbij is. Het is de enige manier om te voorkomen dat die culturele misverstanden in het verkeer uitlopen op een ramp!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *