Protesten in Italiaans onderwijs gaan door, ondanks goedkeuring Gelmini-decreet

In het Italiaanse onderwijs wordt regelmatig gestaakt: per schooljaar zijn er gemiddeld vier schooldagen waarop het “juist functioneren van de school” niet wordt “gegarandeerd”. De redenen van de stakingen zijn niet altijd duidelijk, niet elke school en zelfs niet elke leerkracht doet er aan mee en de lessen op onze dorpsschool gaan normaal gesproken gewoon door, de klassen van eventueel stakende juffen verdelend over de rest van de school.

Vrijdag de 17e
Dat de staking van vrijdag 17 oktober een stuk serieuzer zou worden, was vanaf het begin duidelijk. Naast de aankondiging ervan die een week eerder al werd meegegeven, hing er  woensdag 15 oktober een poster aan het schoolhek met de uitleg van het waarom van de staking. De loodzware rugtassen met het huiswerk voor maandag kwamen al op donderdag in plaats van op vrijdag mee naar huis. En de juffen drukten donderdags de ouders op het hart om vooral hun kinderen naar school te brengen en niet met de bus mee te sturen om er zeker van te zijn dat er les gegeven zou worden, een veeg teken waar normaal gesproken vrij laconiek over een staking wordt gedaan. Het sterke vermoeden dat er echt gestaakt zou worden, werd vrijdagochtend bevestigd: de poort van ons schooltje was met een dikke ketting afgesloten.

Gelmini
De oorzaak van deze plotse actie-bereidheid is het Gelmini-decreet dat op 9 oktober door de Italiaanse Kamer werd aangenomen. In dit korte wetsvoorstel worden hervormingen van het onderwijs beschreven die miljarden euro’s bezuinigen tot gevolg hebben: minder leerkrachten en het terugbrengen van het aantal verplichte lesuren tot 24 op lagere scholen, waardoor zogeheten “voltijdsscholen” de extra lesuren uit eigen kas moeten betalen. Scholen met minder dan 50 leerlingen gaan dicht, waardoor in kleine berggemeenten en op kleine eilanden de lagere scholen zullen verdwijnen. In het voortgezet onderwijs, in Italie opgedeeld in “scuole medie” en “scuole superiori”, wordt ook het aantal lesuren verminderd, waardoor naar schatting de banen van 87.400 leerkrachten en die van 44.500 administratieve, technische en extra krachten overbodig worden. Daarnaast houdt het decreet forse bezuinigingen in voor de universiteiten en de daaraan verbonden onderzoekscentra, die eerder al een groot deel van hun financiering gebruikt zagen worden om het noodlijdende Alitalia een financiele injectie te geven. Zo’n 60.000 onderzoekers zullen zonder baan komen te zitten, omdat de kans om aan de slag te blijven vrij klein is: voor elke vijf professoren die met pensioen gaan, zal slechts één onderzoeker worden aangenomen.

Protestacties

Het was dan ook niet alleen onze dorpsschool die meedeed aan de staking tegen het wetsvoorstel van minister Gelmini. Sinds vrijdag de 17e zijn er uit protest scholen van het voortgezet onderwijs en universiteiten bezet door scholieren en studenten onder het toeziend oog van vele docenten. Op onder andere de Piazza Duomo in Milaan en de Piazza Montecitorio in Rome worden in de buitenlucht colleges gegeven en men organiseert demonstraties door het hele land in een poging de gevolgen die het omzetten van het decreet in wet heeft, te voorkomen. Een zo’n massaal en nationaal protest is lang niet gezien in Italie en er worden vergelijkingen gemaakt met de studentenprotesten van 1968.

Berlusconi
Berlusconi en zijn regering lijken alles vrij onaangedaan te bekijken en gaven vanaf het begin aan te kennen dat er niks zou worden veranderd aan het decreet. Berlusconi riep halverwege vorige week dat hij ordetroepen zou inzetten om scholen en universiteiten te ontruimen, maar herriep die uitspraak binnen 24 uur, de schuld gevend aan de media die hem (weer eens) niet goed begrepen zouden hebben. De protesten zouden volgens hem voortkomen uit de koker van de linkse oppositie, onder leiding van Walter Veltroni, hoewel er ook rechtse studentengroeperingen meedoen aan de protesten.

Senaat: voorstel goedgekeurd
En het lijkt er op dat het allemaal niks heeft mogen baten: vanochtend werd het wetsvoorstel met 162 stemmen voor en 134 tegen aangenomen in de Italiaanse senaat. Hoe zal het nu verder gaan? De studentenorganisaties, die gisteren en vandaag ook protesteerden voor het senaatsgebouw in Rome, hebben aangekondigd verder te gaan met hun vreedzame acties. De rectoren van alle universiteiten lieten eerder al unaniem weten hun functie neer te leggen mocht het decreet aangenomen worden. Morgen zal er verder, net als de afgelopen 17e oktober, opnieuw overal gestaakt worden in het onderwijs. In Rome is er een demonstratie georganiseerd, waarvoor 9 extra treinen en zo’n 1000 bussen worden ingezet om er mensen uit het hele land naar toe te brengen. Het is nog niet afgelopen, zoals Anna Finocchiaro, senator voor de Democratische Partij van Walter Veltroni, al aankondigde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *