San Marino: dwergstaatje met uitzicht op de Adriatische kust

Tussen de provincies Emilia Romagna en de Marche ligt het derde kleinste land van Europa: San Marino. Het dwergstaatje is volledig omringd door Italië en is de oudste constituele republiek ter wereld. San Marino is voornamelijk bekend om haar muntgeld, postzegels en grote voetbal nederlagen, maar toerisme is ook goed ontwikkeld en het charmante landje heeft bezoekers veel interessants te bieden.

Citadels op Monte Titano

San Marino bestaat uit een aantal kleine dorpen om en ‘hoofddorp’ San Marino op de berg Monte Titano. Het land bestaat uit negen citadels, waarvan San Marino zelf de bekendste is. In het prachtige historische centrum van het stadje kunnen oude muren, poorten en 3 torens, die het land overkijken, gevonden worden. Van deze torens zijn er spectaculaire uitzichten over de Apennijnen en de rollende heuvels richting de Adriatische zee. Aan de kust ligt de bekende en drukke badplaats Rimini, waardoor San Marino in het hoogseizoen een populaire dagtrip bestemming is.

Toerisme is er sterk ontwikkeld en in de straten van San Marino bevinden zich een groot aantal souvenir winkeltjes en restaurants. Vooral in de zomer stroomt het land vol met dagtoeristen. Dit is dan ook niet de beste tijd San Marino te bezoeken. Daarentegen kan er tijdens het laagseizoen in alle rust genoten worden van de talrijke monumenten, indrukwekkende gebouwen, en magnifieke uitzichten die het land te bieden heeft. In het stadje kunnen ook een aantal leuke musea gevonden worden, die betrekking hebben op de interessante geschiedenis van het land. In 2008 riep Unesco het historische centrum en de Titano berg uit tot werelderfgoed; als getuigen en bewijs van een vrij republiek die al sinds de Middeleeuwen bestaat. Ook deel van het werelderfgoed zijn de San Marino Basiliek, het stadhuis en het 18e eeuwse Titano theater.

Vanzelfsprekend wordt er in San Marino Italiaans gesproken en ook haar keuken is grotendeels beïnvloedt door de grote buurman. Het aanleggen van olijf- en wijngaarden in San Marino begon honderden jaren geleden al en het land heeft haar eigen wijnen die zeker het proberen waard zijn.

 

 

Deze post werd geschreven door gastblogger Rene van Kessel

Een reactie

 • C.C Bunk

  Goedemorgen Rene,
  Wat een mooi en interessant stuk over San Marino.
  Ik ben erg geïnteresseerd en zoek gegevens over het gemeentehuis van San Marino en dan met name op de berg Titano.
  Zou jij mij hier aan kunnen helpen?
  BVD vriendelijke groet, Caroline Bunk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *