Saviano’s “Vieni via con me” en lijstjes met dingen die ’t waard zijn om voor te leven

“Ik dacht aan de scene van Manhattan, als Woody Allen languit liggend op de bank denkt aan een lijstje met dingen die ’t waard zijn om voor te leven als tegengif voor de zinloze en neurotische problemen waar een persoon vaak in gevangen zit.  Woody Allen noemt in zijn lijst het beste van Amerika en de wereld. Alles wat het leven waard maakt geleefd te worden: muziek, film, schilderen en eten. Ook ik ben altijd aangetrokken geweest tot lijstjes. Ooit zou ik wel een boek willen schrijven van lijsten. En ik ben ervan overtuigd dat het maken van de lijst met dingen die het waard zijn om voor te leven een essentiele oefening is om je te helpen herinneren waaruit we bestaan.”

Roberto Saviano in het voorwoord van Vieni via con me

Het programma  ‘Vieni via con me’  (vert: kom met me mee) van Fabio Fazio en Roberto Saviano was afgelopen jaar hèt televisie-evenement in Italie.  Het programma liet in vier afleveringen een ander Italie aan het publiek zien, dan het Italie dat hen via de televisie voorgespiegeld wordt. Met belangrijke gasten zoals Roberto Benigni, die zelfs gratis meededen nadat er geknipt werd in het budget.  Met in elke uitzending een monoloog van Roberto Saviano over thema’s waar normaliter nauwelijks aandacht aan wordt besteedt: de contacten tussen maffia en de politiek in Noord-Italie, de leugens met betrekking tot de aardbeving in Abruzzo, de business van het afval, het mechanisme van het kopen van stemmen. En een programma gevuld met lijstjes. Lijstjes van gasten van diverse pluimage, over hun dagelijkse leven, hun beroep, een belangrijke gebeurtenis in hun leven, over de actualiteit. Voorgelezen, simpele lijstjes die  ontroerde, vrolijk maakte of juist een gevoel van onrechtvaardigheid opriepen. En ondanks de tegenwerking vanuit de RAI scoorde het programma hogere kijkcijfers dan de wedstrijden van Champions League en reality-shows die op hetzelfde tijdstip werden uitgezonden met op een piekavond zelfs 43% (bijna 11,5 miljoen kijkers). Naar aanleiding van het programma  presenteerde Saviano gister het boek ‘Vieni via con me’  bij uitgeverij Feltrinelli in Milaan met daarin de verhalen uit de uitzending. Hij deed dat, geheel in stijl, met zijn lijstje van 10 dingen die ’t waard zijn om voor te leven uit het voorwoord van het boek. En de uitnodiging om een eigen lijstje van 10 naar hem te sturen. Wat zijn die 10 dingen voor jullie?

Saviano’s lijstje:

1) de aversaanse buffelmozzarella; 2) Billy Evans die de ‘Love Theme from Spartacus‘ speelt; 3) de persoon van wie je het meest houdt meenemen naar de graftombe van Raffaello Sanzio en de latijnse inscriptie lezen die velen negeren*; 4) Maradona’s goal van 2 -0 tegen Engeland tijdens de wereldkampioenschappen van 1986 in Mexico; 5) De Ilias; 6) Via mijn koptelefoon luisteren naar Bob Marley die ‘Redemption Song‘ zingt terwijl ik vrij rondwandel; 7) De zee induiken, maar in het diepe water, waar de zee zee is; 8.) Dromen dat je naar huis terugkeert nadat je verplicht  heel, heel lang weg bent geweest; 9) vrijen op een zomermiddag in het zuiden; 10) Na een dag waarin ze handtekeningen tegen je hebben verzameld, de computer aanzetten en een mailtje van mijn broer vinden met de woorden “Ik ben trots op je”.

*Op het graf staat: Ille hic est Raphael timuit quo sospite vinci rerum magna parens et moriente mori (Vert.: Dit is Raphael, (door) wie de natuur vreesde te worden overwonnen en (nu) hij dood is, dood te gaan)

(N.d.r: de Nederlandse vertaling van het boek verschijnt naar verwachting in juni 2012 bij Uitgeverij Lebowski)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *