September: Oogsten, oogsten, oogsten

En dan is het plots zover. Op een mooie ochtend ruik je een lichtkruidige geur in de Piemontese wind die door het raam naar binnenwaait. Het is september, de herfst is in aantocht. De groene heuvels met wijngaarden zullen voor het eind van de maand bedekt lijken met roodbruine lappendekens. En het zal niet meer lang duren voordat de boeren met hun tractoren de velden omploegen om hen klaar te maken voor de winter.

Druiven, paddestoelen en hazelnoten
September is ook de oogstmaand bij uitstek. De druivenoogst die tegen het eind van augustus begint met de muskaatdruiven, duurt de hele maand voort tot in oktober utieindelijk de laatste Nebbiolo-druiven zijn geplukt. In de bossen wordt gezocht naar de lekkerste paddestoelen om straks bij het intreden van de eerste koude dagen in heerlijke recepten te verwerken. En september is ook de periode van de oogst van de ‘tonde gentili’. Vooral de heuvels van Monferrato zijn de bakermat van deze ‘vriendelijk ronde’ hazelnoten waar het zuidwesten van de Langhe wereldberoemd om is.

‘La tonda gentile’
Dit jaar is een uitzonderlijk goed hazelnotenjaar. Het frisse zomerweer en de regen die viel heeft er voor gezorgd dat de hazelnoten eerder rijp zijn dan voorgaande jaren.  Daardoor is niet alleen de kwanititeit van de hazelnoten groter, maar is ook de kwaliteit hoger dan normaal. Het oogsten gebeurt met machines waarmee de noten van de grond worden opgezogen. Om te voorkomen dat zij vocht uit het terrein absorberen met en hun kwaliteit achteruit gaat, wordt deze handeling regelmatig herhaald.

Torta di nocciola, de piemontese hazelnoottaart
De precieze ronde vorm van de noten, hun heerlijke geur en smaak na het roosteren en het gemak waarmee je ze kunt pellen en bewaren, maken de ‘tonda gentile’ tot een geliefd ingrediënt voor de recepten van de Piemontese pasticcieri en chocolademakers. Maar natuurlijk worden ze ook verkocht op de vele dorpsfeesten die ter ere van hen worden gehouden. In menig Piemontese huishouden worden ze vervolgens zo gegeten of verwerkt in allerlei hartige gerechten, taarten en andere zoetigheid. Het meest bekende recept is echter zonder twijfel de Piemontese hazelnoottaart is.

Wat heb je nodig voor deze eenvoudige taart met grote effect?
200 gr. hazelnoten
200 gr. bloem
200 gr. suiker
150 gr. Zachte boter
3 eieren
1 zakje bakpoeder
een snufje zout
wat vanille essence of vanille suiker

Rooster de gekraakte noten ongeveer 10 min. op een bakplaat in de oven bij een temperatuur van 180°C. Verwijder de velletjes van de noten en hak ze fijn. Mix in een kom de gehakte noten, de gezeefde bloem samen met de bakpoeder, de suikers en het snufje zout. Voeg vervolgens de eieren, de zachte boter en de vanille-essence toe en meng het geheel zorgvudig. Schenk het beslag vervolgens in een bakvorm van 26 cm doorsnee die je van tevoren hebt ingevet en bak de taart vervolgens ongeveer 40 minuten bij 180°C. Laat de taart afkoelen voordat je hem serveert.

Wijnadvies: Brigantino van het huis ‘Accornero’.

 

Fot van Fabrizio Monti (Flickr)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *