Single tasken: hoe hou je je concentratie vast

vrouwen-ondernemen, single tasken, lifehackingSingle tasken: hoe hou je je concentratie vast

Het is bewezen: multitasken is helemaal niet zo effectief en efficiënt als we dachten. Het lijkt erop dat er juist minder uit onze handen komt als we onze aandacht op hetzelfde moment verdelen over verschillende taken. “Single-tasken” is het nieuwe toverwoord: richt je aandacht op één ding, concentreer je op één onderwerp en je zult zien dat je beter werkt. Concentratie stimuleert je creativiteit. Het helpt je om een duidelijker beeld te krijgen. En als het je lukt om die concentratie zo’n 15 tot 20 minuten vast te houden, kom je in een “state of flow” terecht, waarin je heel lekker door kunt werken

Afleiding
Maar dat krijgen en vasthouden van die concentratie is natuurlijker makkelijker gezegd dan gedaan. Niemand werkt in een vacuüm en onderbrekingen horen erbij. Afleidingen kunnen leuk zijn en soms zelfs zeer welkom. Maar het is en blijft “afleiding”: het haalt je uit je concentratie en het voorkomt dat je in je “flow” komt.

Praktijk
Bij het schrijven van dit stukje werd ik me extra bewust van die onderbrekingen. Ik had alle informatie verzameld, de opbouw van het artikel in gedachten al klaar en toen ik er voor ging zitten om mijn ideeën uit te werken, ging de telefoon. Of ik misschien geïnteresseerd was in… Na het telefoontje kreeg ik een mailmelding, maar het was niet het mailtje waar ik op wachtte. En toen de buurvrouw even langskwam en na een snel kopje koffie weer vertrok, bedacht ik me dat ik in die anderhalf uur nog geen kwartier onafgebroken had gewerkt, laat staan lekker geconcentreerd bezig was geweest en in een “state of flow” was terecht gekomen.

Onderbrekingsvrije tijdblokken
De belangrijkste tip om geconcentreerd te kunnen werken geef ik dan ook maar meteen weg: maak “blokken” tijd vrij, waarin je jezelf verplicht om achter elkaar door te werken. Zet je telefoon uit, doe de deur dicht, laat aan eventuele anderen weten dat je niet gestoord wil worden en zorg ervoor dat je niet kan worden afgeleid door allerlei piepende en bellende computerapplicaties. Want voor je het weet, wint je nieuwsgierigheid het van je discipline en ben je je concentratie en vaak veel tijd kwijt. Gelukkig is de computer niet alleen maar een “gevaarlijke verleider”. Er zijn allerlei applicaties, die je kunnen beschermen tegen onwelkome onderbrekingen of ongedisciplineerd surfgedrag en je helpen bij het verbeteren van je concentratie.

Tip 1) Zet de wekker

Het is vervelend om te werken terwijl je met een half oog de klok in de gaten moet houden vanwege afspraken. Een (kook)wekker is dan een handig hulpmiddel: jij kunt je focussen op je taak en de wekker laat je weten wanneer het tijd is om te stoppen. En mocht je geen wekker of kookwekker bij de hand hebben, dan zijn er op internet handige hulpmiddeltjes te vinden zoals e.ggtimer.com. Je kunt op de site aangeven hoe lang je wilt werken en je wordt vanzelf gewaarschuwd wanneer de tijd om is. Het is zelfs mogelijk direct achter de URL de tijd in te vullen die je wilt gebruiken: e.ggtimer.com/10minutes geeft na 10 minuten een signaal, e.ggtimer.com/30 na 30 seconden.

Tip 2) Blokkeer verleidelijke sites

Je bent lekker bezig, zoekt nog wat extra informatie op het net en voor je het weet, surf je toch weer langs je favoriete sites en sociale netwerken. Om niet in de verleiding te komen, is er voor Firefox-gebruikers Leechblock. Het is een eenvoudige uitbreiding van Firefox die je kunt gebruiken om “verleidelijke sites” te blokkeren op de dagen en de tijden die jij wilt. Met natuurlijk de mogelijkheid om de blokkering ongedaan te maken als je toch iets op de betreffende site moet zoeken.

Tip 3) Zet je beeldscherm op zwart

Of je het nu leuk vindt of niet, bij ondernemen komt schrijven kijken. En voor mensen zoals ik, die de Word-werkomgeving een echte inspiratie-killer vinden met die knipperende cursor op dat grote witte vlak is er Writemonkey. Het programma opent een zwart scherm, waar je alleen de woorden ziet die je tikt en je je alleen op je tekst hoeft te concentreren. Je kunt de teksten (beperkt) bewerken met sneltoetsfuncties en opslaan als .txt-file om naderhand te gebruiken in Word. Voor Mac-gebruikers is er Writeroom, een applicatie die je in eerste instantie gratis kunt uitproberen, maar daarna moet kopen, of Darkroom,de gratis kloon van dit programma.

Tip 4) Zet muziek op

Muziek zorgt er niet alleen voor dat je in de juiste werkstemming komt, maar kan je ook helpen om je beter te concentreren. Welke muziek het beste is, ligt aan jezelf. Sommige mensen zweren bij klassieke muziek, anderen gaan voor een wat technologischer deuntje en weer anderen luisteren het liefst naar pop. Op internet zijn er heel wat “muziekzenders” te vinden. Muziek helpt je verder storende omgevingsgeluiden te maskeren, zeker als je oordopjes gebruikt. En dat laatste heeft als bijkomend voordeel dat mensen minder geneigd zijn om je te storen, waardoor je nog lekkerder kunt doorwerken. En daar is het uiteindelijk om te doen!

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *