Tegen de censuur en voor de informatie: Rai per una notte

Terwijl ik deze post schrijf, staat op de achtergrond de televisie aan. En voor het eerst sinds ruim een maand is “Annozero” met zijn presentator Michele Santoro te zien, één van de politieke praatprogramma’s van de RAI die onder het mom van “par condicio” van het scherm is verdwenen. Par condicio houdt eigenlijk in dat in de periode voorafgaande aan de verkiezingen evenveel aandacht aan de verschillende partijen wordt besteed. Het bestuur van de RAI breidde deze regel uit, onder druk van de minister-president zoals vorige week bleek uit afgetapte telefoongesprekken, naar het totaal laten verdwijnen van deze programma’s in de maand voorafgaande aan de regionale verkiezingen.

Maar de journalisten-presentatoren hebben het er niet bij laten zitten. Na een demonstratie voor de vrijheid van informatie aan het begin van de maand en de verschillende manifestaties  van het “paarse volk” vorige week zaterdag, zal vanavond  , zoals Michele Santoro het in een persconferentie voorafgaand aan “RAI per una notte” (vert. RAI voor een nacht) zei …”de stilte worden verbroken, en zal het niet meer lukken om de informatie het zwijgen op te leggen.”

Uitzending via allerlei kanalen

Vanaf 9 uur wordt “Anno Zero uitgezonden op televisie bij SkyTG24, CurrentTV, Rainews24 en 40 lokale tv stations. Daarnaast is het programma te volgen via een grote hoeveelheid websites , via een “maxischerm” op pleinen in ruim 150 steden verspreid over heel Italie en kan de uitzending beluisterd worden via 30 radiostations. De presentatoren van de andere verdwenen politieke programma’s zullen acte de presence geven, net als journalisten die “lastig” gevonden worden door de zittende regering. Onder de personages uit de wereld van het theater en de muziek ook de komiek Daniele Luttazzi, die na het “bulgaarse diktaat” van Silvio Berlusconi met Santoro en de vorig jaar overleden journalist Enzo Biagi door de RAI op non-actief werd gezet. Hij verschijnt nù op het toneel om zijn satische zegje te kunnen doen, ik ga gauw kijken!

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *