Vakantie!

Heerlijk, vakantie! Geen geren en gedraaf op de vroege ochtend om het kroost op tijd de deur uit te krijgen. We slapen uit, doen rustig aan en hoeven lekker helemaal niks. Nou ja, misschien straks even snel wat boodschappen halen. En dan misschien aan het eind van de middag naar het strand als we op tijd en niet al te loom wakker worden uit de siësta. Of anders vanavond na het eten lekker even een ijsje eten op de boulevard langs zee. En als we dan toch geen zin blijken te hebben, doen we het gewoon niet. Niks moet, alles mag.

Mijn idee van vakantie
De eerste weken van de zomervakantie zijn wat dat betreft altijd een beetje zoals je je la dolce vita voorstelt. Inclusief het geluksgevoel dat ik me herinner van vroeger, dat gevoel dat hoort bij vakantie in het zonnige zuiden: zon, zee, zand en avontuur tegemoet. Want op de een of andere manier zijn ze voor mij onlosmakelijk verbonden: zomervakantie, reizen en Zuid-Europa.

De ideale Italiaanse vakantie volgens vrienden
En hoewel ik weet dat het niet voor iedereen zo is, ook in Nederland niet, verbaast het me toch iedere keer weer een beetje als ik het met Italianen over hun ideale vakantie heb. Natuurlijk gaan zij graag weg in eigen land. De bergen in voor verkoeling of juist naar de zee en tussendoor een uitstapje naar een bezienswaardigheid in de buurt. Eigenlijk precies zoals ook wij, Nederlandse toeristen, het doen als we in Italië zijn. Maar hun idee van de ideale vakantie verschilt toch heel erg van het mijne. Niks geen trektochten door Spanje, op de scooter over de Griekse eilanden of languit aan het strand van een nog onbekende badplaats in Italië. Nee, hun ideale vakantie is het ontdekken van noordelijker gelegen Europa. Plaatjes schieten van de Big Ben of de Westertoren. Naar het strand van Knokke. Met de camper op zoek naar de Noorse fjorden. Pootje baden in de Oostzee. Met grote kans op minder zon en zelfs regen. Op ‘het avontuur tegemoet’ na dus een heel andere kijk op reizen en vakantievieren.

Onze jaarlijkse vakantiepraktijk: ‘best of both worlds’
Nu vraag je je natuurlijk af hoe onze vakantieplannen er dan uitzien, in een gezin met zowel Nederlandse en Italiaanse invloeden? Simpel: alles komt min of meer aan bod! Na die eerste weken van betrekkelijke rust en dolce vita die mij wel bevallen, begint onze rondreis. Eerst trekken we naar het zuidelijkste oosten van Italië om te genieten van zon, zee en strand en om er en passant verwend te worden door iedereen die blij is om ons weer te zien.

Na een paar weekjes zonnig zuiden, reizen we dwars door Europa naar het noordwesten met hier en daar een tussenstop om vervolgens in Nederland iedereen die we missen op te zoeken en bij te praten. Met als het lukt natuurlijk een uitstapje naar Amsterdam omdat de jeugd dat nu wel stoer begint te vinden. Of naar Maastricht om lekker te winkelen en het gevoel te hebben midden in Europa te staan met een paar kilometer naar rechts Duitsland en een paar kilometer naar links België. Eigenlijk is onze zomervakantie the best of both worlds dus. Hoewel het ‘avontuurlijke’ er na al die jaren op deze manier van vakantievieren een beetje af is. En ‘t is misschijn de leeftijd, maar daar kan ik best mee leven.

 

Photo credit

Een reactie

  • Italië is een prachtig vakantieland. De diverse regio’s met elk hun eigen kenmerken maken dit tot één van Europa’s mooiste landen.
    Bezoek is een minder bekend gebied en ervaar het echte authentieke Italië. Weg van het massatoerisme op zoek naar de echte beleving!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *