#VogelvrijeVrouwen campagne: onze tweet geeft hen vleugels!

Logo-vogelvrijeVrouwen-kleinTwee weken geleden kreeg ik een mailtje met informatie over de campagne #VogelvrijeVrouwen van MamaCash en IM Defenders*. En aangezien ik een zwak heb voor mensen die de moed hebben om zelfs onder de meest angstaanjagende omstandigheden en met gevaar voor eigen leven te blijven vechten voor een stukje betere wereld, doe ik natuurlijk mee. Waar gaat het om en hoe kan jij ook mee doen? Lees het hier of surf naar de site van #VogelvrijeVrouwen

#VogelvrijeVrouwen
Midden-Amerika is een regio die wordt geteisterd door geweld. Ook geweld tegen vrouwen is er aan de orde van de dag en neemt nog altijd toe: bijna 50% van alle vrouwen in deze regio heeft te maken met fysiek en seksueel geweld. Het wrange is dat de activistes die opkomen voor mensenrechten en tegen dit dagelijkse geweld tegen vrouwen, op hun beurt ook worden geconfronteerd met buitensporig geweld. Hun huizen worden in brand gestoken en hun families geterroriseerd. Zijzelf krijgen te maken met bedreiging, verkrachting en doodslag. Op bescherming van de kant van de overheid hoeven ze vaak niet te rekenen; veel van het geweld wordt juist gepleegd door overheidsfunctionarissen.femicide-Chiapas-mexico-SIPAZ-Blog-150x150

Dit plaats deze vrouwen in een zeer eenzame hoek waar hun vrienden hen soms niet eens meer durven te begroeten op straat, bang om vervolgens zelf bedreigd te worden. Vele activistes geven aan dat een simpel woord van solidariteit hen weer de kracht geeft om hun strijd voor mensenrechten niet op te geven. Zodat ze niet langer vogelvrij worden verklaard, maar kunnen rekenen op bescherming, rechtszekerheid en solidariteit. Zodat ze in alle vrijheid kunnen werken aan hun belangrijke missie: een einde maken aan het dagelijkse geweld tegen vrouwen en de schending van mensenrechten in Midden-Amerika.

Social media campagne
De #VogelvrijeVrouwen campagne wil een einde maken aan de eenzaamheid waarin velen van hen verkeren door deze vrouwen te laten zien dat wij, in Nederland, hen bewonderen en steunen. Met tientallen videoboodschappen, Facebook-posts en honderden tweets willen wij ze laten zien dat ze níet alleen staan. We willen ze positieve energie geven om door te gaan met hun belangrijke werk.

Wat is de bedoeling?
Op 29 november is het de Internationale Dag van de vrouwelijke mensenrechtenactivisten. Het is de bedoeling om op die dag een ware twitter-explosie te ontketenen door deze moedige vrouwen tussen 16:00 uur tot 18:00 uur  (lokale tijd ’s ochtends tussen  09:00 uur tot 11:00 uur) te verrassen met solidariteits-tweets. Op deze manier geven wij hen niet alleen steun, maar zorgen we er met zijn allen voor dat zij én hun problematiek niet langer onzichtbaar zijn.

Doe mee, jouw tweet geeft haar vleugels!
Op dit moment hebben Peace Brigades International, WOMEN Inc., Zarayda Groenhart, Adelheid Roosen, Hanna Verboom, Kirsten van den Hul, Anke Vervoord, Angela Groothuizen en vele anderen zich al aan deze campagne verbonden. Nu jij nog…

Hoe kun je meedoen aan deze geweldloze twitter-explosie en je bewondering en steun laten blijken?

  • Kondig de twitter-explosie aan via Facebook, twitter en andere social media en vraag je achterban/vrienden om ook mee te doen op vrijdag 29 november
  • Help verder mee door de online-filmpjes van de #VogelvrijeVrouwen-campagne te verspreiden, een van de banners te plaatsen of door een online artikel over deze vrouwenrechtenactivisten te schrijven in een nieuwsbrief, website of e-zine. Vergeet natuurlijk niet om daar de twitter-explosie in aan te kondigen (#VogelvrijeVrouwen)!
  • Twitter op vrijdag 29 november  mee tussen 16:00 en 18:00 uur. Deze link brengt je bij de solidariteits-tweets, die je zo kunt overnemen)

Met zijn allen kunnen we hen een steuntje in de rug geven:  Jouw tweet geeft haar vleugels!
Voor meer informatie, surf naar de site van de #VogelvrijeVrouwen campagne

 banner2

* De #VogelvrijeVrouwen campagne wordt georganiseerd door Mama Cash en IM-Defenders. Mama Cash is het oudste internationale vrouwenfonds van de wereld. Zij steunen groepen vrouwen en meiden over de hele wereld die met vernieuwend activisme voor de rechten van hun community opkomen. IM-Defenders is een initiatief van 6 verschillende organisaties die zich sterk maken voor de veiligheid van vrouwelijke mensenrechtenactivisten in Midden-Amerika en Mexico.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *