Wie doet het licht uit?

Vrijdag de dertiende komt eraan. En op die dag gaat om zes uur ’s avonds bij mij het licht uit. Het is niet zo dat mij voorspeld is dat op dat ongelukkige tijdstip op die ongeluksdag de elektriciteit uitvalt of dat de ENEL mij net dan afsluit vanwege onbetaalde rekeningen. Nee hoor, niks van dat alles. Op dat moment trekken namelijk mijn bloedjes onverbiddelijk de stekker uit alle apparaten die we niet nodig hebben, doen overal het licht uit en steken wat kaarsjes aan.

Black out
Het is na vier jaar niet meer zo’n complete verrassing als de eerste keer. En na vier jaar zullen met ons ook vele anderen hier in Italie in het donker zitten. Reden is de “vrijwillige Black Out”, hoogtepunt en tevens afsluiting van de campagne “M’illumino di meno” (vert.: ik verlicht me minder). Deze campagne werd precies vijf jaar geleden voor het eerst georganiseerd. Aanleiding was het van kracht gaan van het Verdrag van Kyoto. De initiatiefnemers, de presentatoren Massimo Cirri en Filippo Solibello van het populaire radioprogamma “Caterpillar”, wilden laten zien dat er nòg een enorme, gratis en niet voldoende gebruikte vorm van schone energie bestaat: het niet gebruiken van energie oftewel energiebesparing. Zij riepen hun luisteraars op om mee te doen met een “energie-stilte” door geen elektriciteit te gebruiken op een afgesproken tijdstip. Scholen werden aangeschreven (vandaar ons duister), verenigingen gemobiliseerd en gemeenten opgeroepen. Het werd een succes.

Onverlichte monumenten
De afgelopen jaren is dat succes alleen maar groter geworden omdat er steeds meer, vaak ludieke, acties worden bedacht om op de laatste campagnedag inderdaad tussen 6 en half 8 ’s avonds geen elektriciteit te gebruiken. Behalve allerlei kleinschalige initiatieven gaan er ook steeds meer lampen uit op de belangrijkste pleinen in gemeenten verspreid door het hele land en wordt de verlichting van vele monumenten gedoofd. Zo waren vorig jaar onder andere het Colosseum, het Parthenon, de Trevi-fontein en de regeringspaleizen in Rome in het donker gehuld, net als de beroemde Arena in Verona, de Basiliek van Superga in Turijn en het San Marco plein in Venetie. De “black out” beperkte zich niet alleen tot Italie: ook steden als Londen, Parijs, Wenen, Athene, Barcellona, Dublin, Edinburgh en een tiental steden in Duitsland sloten zich vorig jaar bij het initiatief aan. In totaal werd er zo’n 400 megawatt bespaard, gelijk aan het verbruik van ongeveer 7 miljoen lampen.

Nieuwe initiatieven
Afgaand op wat er verkondigd wordt tijdens de uitzendingen in de huidige campagnemaand lijkt het erop dat dit jaar niet gaat onder doen voor de afgelopen jaren. Er hebben zich al heel wat mensen, organisaties en bedrijven aangemeld met hun acties. Zo zijn er allerlei evenementen bij kaarslicht, is de hele Amalfitaanse kust straks onverlicht, worden er 220 rondjes (voor 220 Volt) gefietst rond de Arena, doet het Europese Parlement opnieuw alle lampen uit, is het donker bij veel monumenten en kan er bij gedimd licht met de uitzending van “Caterpillar” als achtergrondmuziek gewinkeld worden bij de winkels van een grote supermarktketen.  Maar het klapstuk van de hele campagne is het uitdoen van de lampen op de koepel van de Sint Pieter, iets wat volgens de Secretaris-Generaal van Vaticaanstad nog nooit voor een bijzondere gelegenheid is gebeurd.

En Nederland?
Zijn er ook Nederlandse initiatieven die zich aansluiten bij deze, ondertussen internationaal te noemen, campagne? Ik heb eerlijk gezeg geen idee. MacDonalds heeft alle Europese verkooppunten uitgenodigd mee te doen, dus misschien dat liefhebbers van fastfood er iets van meekrijgen. Wat verder niet is, kan nog komen natuurlijk. Iedereen kan zich in ieder geval tot de 13e februari aanmelden. Ik ben benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *